Економија

Закон о рударству лишава општине утицаја

Драган Јовановић, председник општине Топола упозорава да ће према новом закону о геолошким истраживањима и рударству локалне самоуправе изгубити могућност одлучивања о истраживањима и експлоатацији руда на својој територији

Сва истраживања и експлоатацију минералних сировина од стратешког значаја држава је ставила под своју контролу. Услове је пооштрила тако што је инвеститоре обавезала да уђу у стратешко партнерство са републиком, а локалним самоуправама одузела моћ одлучивања и убирања прихода од минералних сировина на својој територији. Ове новине предвиђене Нацртом закона о геолошким истраживањима и рударству критиковали су инвеститори, стручна јавност и представници општина.

Упркос спекулацијама да ће закон бити повучен из процедуре у кабинету Милана Бачевића, министра природних ресурса, рударства и просторног планирања, „Политици” је речено да о томе нема говора. Уважиће примедбе и сугестије које су се углавном односиле на стратешко партнерство, поједине гаранције и накнаде. Унеће их, како кажу, у текст коначне верзије закона и за седам дана треба да буде представљен јавности.

Инвеститори су замерили да би нови закон дестимулативно утицао на даља улагања у рударски сектор, јер није прецизно дефинисан однос улагача и државе. Сматрају дасе унапред мора знати ко колико улаже, како би сигурније пословали и могли да врате уложена средства.

Томислав Шубарановић, државни секретар у овом министарству, најављује да ће члан 11, који се на то односи бити промењен.

– Не могу тачно да кажем како ће гласити, јер је у фази припреме. Новим Нацртом закона о геолошким истраживањима и рударству доста ће се изаћи у сусрет инвеститорима и њихов положај биће побољшан – обећава Шубарановић.

И док излази у сусрет инвеститорима, држава одузима надлежности општинама. Драган Јовановић, председник општине Топола упозорава да ће локалне самоуправе изгубити моћ одлучивања као и приход од накнада.

– Нико нас ништа неће питати око експлоатација камена на планини Венчац и минералне воде „књаз Милош”. Сав новац од накнада сливаће се у републичку касу, а нама ће остати вишак запослених који су издавали сагласности и дозволе. Ако инвеститор буде желео да подигне фабрику за прераду никла на нашој територији нећемо одлучивати где ће бити постављена нити колику површину ће заузети – тврди Јовановић.

 Са друге стране, Шубарановић подсећа да су према тренутно важећем закону локалне самоуправе имале обавезу да издају одобрења за извођење примењених геолошких истраживања, експлоатацију, извођење рударских радова и геолошку и рударску инспекцију.

Од 123 локалне самоуправе, само девет општина је потврдило да ће преузети те послове. Остале су их, како тврди, враћале Министарству природних ресурса, рударства и просторног планирања.

– То је једини разлог зашто ће у предлогу новог нацрта закона о геолошким истраживањима бити предложено да локалне самоуправе не обављају наведене послове. Међутим, и даље остаје да је уз захтев за одобрење за експлоатационо поље, односно експлоатацију свакако потребан акт општинског органа надлежног за урбанизам. Такође и одбрана Студије о процени утицаја експлоатације на животну средину остаје јавна у општинама у којима се лежиште налази – тврди Шубарановић и додаје да је то предложено само у циљу ефикаснијег и бржег решавања предмета.

Он наглашава да накнаде за геолошка истраживања и накнаде за коришћење минералних сировина неће бити предмет овог нацрта закона, већ ће се налазити у закону о накнадама.

Стручна јавност је дигла глас против одређивања рудне ренте и тежње да се одређују једном годишње, како је предвиђено првобитном верзијом закона.

У Привредној комори Србије наглашавају да рудна рента мора да буде селективна и да зависи од врсте минералне сировине. Неопходно је, како кажу, предвидети да скала рудне ренте буде прогресивна и функционално зависна од сигурности и висине улагања.

Међутим, државни секретар у Министарству природних ресурса и рударства каже да „неће бити изненадног повећања накнада за коришћење минералних сировина, тако да компаније и инвеститори неће бити угрожени”.

– Законом се дефинишу основица и горња граница за одређивање висине накнаде за коришћење минералних сировина, такозване рудне ренте. При доношењу акта владе којим ће се утврдити висина накнада, узеће се у обзир и утицај рудних ренти на пословање компанија из тих области, као и цене на тржишту Србије или на одговарајућем референтном светском тржишту – наводи државни секретар.

 
Маријана Авакумовић
Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!