Жандарм: Андреј Вучић је био најбахатији, викали су „расформираћемо вас“

0
(0)

СУЂЕЊЕ жандармима за напад током Параде поноса 2014. на браћу премијера и градоначелника Београда, Андреја Вучића и Предрага Малог, и још два војна лица, настављено је данас у Вишем суду у Београду сведочењем припадника нишког одреда Жандармерије Винка Христова.

Оптужницом Вишег јавног тужилаштва за инцидент се терете жандарми Предраг Митровић, Славко Стојановић, Драган Савић, Далибор Ђорђевић, Златко Гигић, Бобан Лекић, Митар Милосављевић и Раде Матић.

Христов је рекао да је током инцидента и сам био нападнут и да су се четворица осумњичених понашала бахато, као навијачи и да колеге нису успеле да их легитимишу, јер су галамили, и чуло се „ко сте ви да нас легитимишете“, „чобани“ и „расформираћемо вас“. Било је гурања и шутирања полицијских штитова.

„Ми смо дуго полицајци и умемо да препознамо. Мислили смо да су навијачи“, казао је Христов који је 20 година у полицији.

Он је оценио да је особа у плавој дуксерици, за коју су касније сазнали да је реч о Андреју Вучићу, била „најбахатија“. Према речима Христова, Вучић је, преко још двојице колега ухватио за заштитну опрему командира Предрага Ћирковића.

Како је навео, када је хтео да помогне командиру Предрагу Ћирковићу добио је ударац ногом у груди. Он је додао да нападачу није видео лице већ његову црну мајицу.

„Пао сам, док сам покупио штит, док сам се опасуљио где сам, све је већ прошло“, казао је Христов, додајући да се као испомоћ појавила и специјалистичка јединица.

Христов није видео да су његове колеге користиле средства принуде, а тек након инцидента видео је да једном од четворице „сумњивих“ крвава глава. Он је телефонирао, а убрзо затим се појавио и црни „ауди“.

Сведочење Христова трајало је два и по сата и често је било прекидано додатним питањима и захтевима за појашњење.

Представници тужилаштва оценили су да је исказ био конфузан, контрадикторан и лажан, а намера му је да ублажи кривицу колега.

Тужилаштво је напоменуло и да су се у сведочењу Христова користили изрази који су се чули и из уста осталих сведока, попут „бахатост“, што, како се оцењује, говори у прилог индицијама да је реч о договору.

Са друге стране, одбрана је затражила тонско снимање наредних сведочења јер је реч о неразумевању и конфузији пошто сведок долази са југа Србије. Оцењено је да је реч, можда, о збуњености сведока, али да је исказ свакако истинит и веродостојан.

Суђење ће бити настављено 19. октобра.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕKСKЛУЗИВНО: Александра Вучића гоне америчке и руске обавештајне службе

4.7 (96) Најјаче светске обавештајне службе већ су установиле правило – многи политичари су умешани …

ТУЖИЛАШТВО: Подигнута оптужница за плантажу марихуане Јовањица II

4.5 (2) ТУЖИЛАШТВО за организовани криминал подигло је још једну оптужницу против већинског власника пољоприведног …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend