Жандарм Гигић: Отпуштен сам јер сам недостојан униформе упркос бројним одликовањима
Фото: ФоНет/Зоран Мрђа

Жандарм Гигић: Отпуштен сам јер сам недостојан униформе упркос бројним одликовањима

“У решењу о отказу у Жандармерији које сам добио 21. фебруара, наводи се да ми је радни однос престао у децембру прошле године, јер сам недостојан униформе и недостојан рада у МУП-у, рекао је у Скупштини Златко Гигић, један од петорице отпуштених жандарма.

Њих петорица добили су отказ због инцидента који се догодио на Паради поноса пре шест година када су претучена браћа председника Србије Александра Вучића и министра финансија Синише Малог.

„Отказ који ми је „ретроактивно“ потписао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић супротан је одредбама Закона о полицији, јер смо четворица мојих колега и ја кажњени условно због поступања на Паради поноса 2014. године. Закон о полицији каже да по сили закона радни однос престаје кад је у питању ефективна казна затвора. Условна казна није наведена“, рекао хе Гигић.

Kоментаришући констатацију да је недостојан униформе и рада у МУП-у, Гигић је рекао да је за свој рад у МУП-у добио бројна одликовања и да у његовој каријери нема мрље. Показао је извештај стационарне установе после рањавања на дужности 1999. године.

„Тада сам био достојан. Указом председника Савезне републике Југославије, као један од најмлађих службеника одликован сам 2001. године, и тада сам био достојан службовања у МУП. Након само годину дана поводом дана МУП додељена ми је награда за изузетне постигнуте резултате у извршавању безбедносних задатака за шта сам добио златник „Јаков Ненадовић“. Увек сам извршавао задатке у складу са законом и никако другачије. Тако сам дошао у Београд 2014. године, по наредби команде Жандармерије и извршавао своје планом постављене задатке“, казао је Гигић.

Одговарајући на питање новинара да опише инцидент који се догодио на Паради поноса, Гигић је рекао да се „све брзо одвијало и да није непосредно видео ко је започео инцидент“, али да на основу снимка и на основу онога што се чуло на суђењу може да каже да је први контакт настао између службеника полиције и службеника војне полиције који су били са Андрејом Вучићем и Предрагом Малим.

Навео је да је тек по завршетку интервенције, када је један од припадника војне полиције показао своју службену значку и када је рекао да “имају штићено лице “ сазнао о чему се ради.

Гигић је рекао и да је до последњег дана био ангажован у Жандармерији, да је радио на терену, што могу да потврде чак и генерали са којима сам био у контакту у потрази за вишеструким повратником Нинославом Стојановићем, познатим као „Малчански берберин“.

“До последњег дана, дакле до 21. фебруара, када ми је уручено решење о отказу, био сам радно ангажован. Чак сам и тог дана један део обуке завршавао у матичној јединици”, објаснио је Гигић, који је учествовао као гост Бошка Обрадовића, лидера Двери на конференцији за новинаре.

Сам Обрадовић је позвао министра Стефановића да повуче незакониту и неразумну одлуку о отказима петорици жандарма и врати их на посао, јер су они обављали своју дужност и на њих је први насрнуо Андреј Вучић, а један од припадника његовог незаконитог војног обезбеђења је извадио и пиштољ, па су морали да се бране.

Обрадовић је навео да су жандарми заправо жртве иако су проглашени кривцима, али да је то права слика Србије у којој живимо.

“Одликовани жандарм је недостојан посла у МУП-у,а министар који је купио диплому и плагирао докторат је достојан”, закључио је Обрадовић.

Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Саливен: Вучић преко брата повезан са групацијама које имају упориште у организованом криминалу

Саливен: Вучић преко брата повезан са групацијама које имају упориште у организованом криминалу

Вучић проницљиво користи Русију у сукобу са Западом. Русији прича једну причу, а Западу другу, …

Политичко крило нарко-мафије већ пресудило полицајцима који су ухапсили Kолувију

Политичко крило нарко-мафије већ пресудило полицајцима који су ухапсили Kолувију

Оно што је до пре неколико дана била сумња коју ваља испитати, јуче су постали …

3 Коментара

  1. Sta ima da gostuje kod Obradovica, neka lepo tuzi za nezakonit otkaz, tu je i sud u Strazburu …

  2. Nešto je trulo u državi Danskoj . .

    Krug se kad tad zatvori to bi svi trevali da znaju što bi rekli naši stari gobelja u blato , gobelja iz blata .
    Gobelja – drveni dio kruga na šinskim koljma

  3. to je dok im trebas,kad im netrebas sutnute a dalje mnogi rade za njega a ne za narod…dok narod placa sve.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *