fbpx

Запад произвео 100 хемијских агенаса сличних новичоку

0
(0)

Москва – Земље Запада су од средине деведесетих година прошлог века произвеле најмање 100 хемијских агенаса слицних „новичоку“, наводи се у извештају који је објављен у среду на сајту руског Министарства спољних послова.
Министарство је подсетило да је у јануару 1993. године Москва међу првима потписала Конвенцију о хемијском оружју и одмах почела њену примену, преноси агенција Тас с.

„Елиминација руског хемијског оружја је извршена под строгом међународном контролом. Тај обиман процес је довршен 27. септембра 2017. године“, наводи министарство.

У извештају се додаје да је генерални директор секретаријата Организације за забрану хемијског оружја (ОПЦW) потврдио финалну елиминацију хемијског оружја у Русији.

– Када се ради о супстанци названој `новицок` у западним земљама, њена структура је први пут представљена 1998. године у бази података америцког Националног института за стандардизацију – наводи руско министарство .

– Око 20 земаља Запада истраживало је сличне супстанце као што је новичок од средине деведесетих. Они су проучавали начине како да га набаве, као и његове штетне ефекте – наводи се у саопштењу.

Министарство напомиње и да стране научне публикације садрже формуле чак 100 једињења која у некој мери имају својства слицна „новичоку“.

Министарство је истакло и да је доста тешко именовати земљу из које је потекао тип агенса какав је идентификован у британском граду Солзберију, имајући у виду чињеницу да су методе набављања једињења сличних новичоку веома раширене на Западу, преноси Тасс.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нова еколошка катастрофа у Ивањици: Моравицом опет плива мазут

0 (0) ИВАЊИЦА – ТРИ месеца након највеће еколошка катастрофа која је задесила Ивањицу, када …

Запад због бројних криминално-пљачкашких афера уцењује српску власт за Косово

4.4 (7) Запад, пре свега САД уцењује српску власт због бројних корупционашко-криминално-пљачкашких афера да Србија …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *