Запослени у Пошти траже повећање плата и исплату зараде из добити

0
(0)

Павловић: Запослени у Пошти траже повећање плата и исплату зараде из добити Извор: Н1
Сви захтеви запослених у Пошти Србије су реални и оствариви, тражимо повећање плате и исплату зарада из добити предузећа, каже Зоран Павловић из Самосталног Синдиката поштанских радника. Додаје да запослени не траже новац из буџета, већ напротив – ако имају веће зараде, платиће веће порезе и пуниће буџет.

У Пошти Србије опет незадовољство дела радника, због чега се већ неколико дана обуставља слање пошиљки у периоду од 20 до 23:30 сати, што проузрокује и кашњење испоруке крајњим корисницима. Представници синдиката кажу да ће са тим наставити јер су незадовољни тиме што се њихови захтеви већ годинама игноришу.

„Запослени су се самоорганизовали у главном поштанском центру у Београду, оставили су један пристојан рок од две недеље испостављајући захтев за повећањем зарада. Након истека тог рока, у међувремену се ништа није променило и запослени су се спонтано окупили и обуставили су рад у наведеном периоду и тиме скренули пажњу на проблеме које имају“, казао је Павловић у Дану уживо.

Павловић каже да у Пошти постоје многи проблеми, а да су основни – зараде, које се, како је рекао, на номиналном нивоу од пре седам година.

„Kада су смањене плате 2014. године, ми смо били јавни сектор, када је понеком враћено, нама није ниједан проценат, наводно у јануару је било три процента повећања. У фебруару 2019, номинално је плата мања у односу на пре седам година, а реално за више од 20 процената“, рекао је Павловић.

Он је објаснио да се зараде запослених са стручном стручном спремом крећу у распону од 32.000 до 39.000 динара, у зависности од радног стажа.

„Наше зараде, у средњој стручној спреми, су се увек кретале око републичког просека. Данас је тај просек око 50.000, а наше зараде од 32.000 до 39.000 динара. Сваки пензионер који је отишао у пуну пензију, он сад има вишу пензију него да ради на месту са којег је отишао“, нагласио је Павловић.

Представник сндиката каже и да они од 2016. године излазе са истим захтевима.

„На првом месту је зарада, тражимо да се она врати на ниво републичког просека, а на другом исплата зарада из добити предузећа. Предузеће располаже са око седам милијарди добити, што је довољно за исплату седам зарада…Ми смо покренули и иницијативу за исплатом једнократне помпоћи од 50.000 динара, што је седмина од укупне добити. Никада нас нису удостојили одговора“, казао је.

Kако је рекао, обратили су се свим надлежним – и в.д. директорки Мири Петровић, председнику Надзорног одбора, премијерки Ани Брнабић, као и министрима Расиму Љајићу и Милан Kркобабићу.

„Нико нас није ни одговора удостојио“, рекао је гост Н1.

Осим зарада и добити, проблем је, каже, и забрана запошљавања у јавним предузећима, као и ниска плата за оне којима се нуди посао на неодређено време.

А онда имате и запошљавање по партијској и родбинској линији, а они се не запошљавају као поштари…Данас је стање горе него што је било, али боље него што ће бити сутра, казао је Павловић.

„Просто, имам утисак, пошто смо обавестили надлежне о стању у Пошти али и о тржишту, као да неко намерно желеи да уруши систем, како би издвојио профитабилан део и приватизовао га…Не знам зашто запослени не могу из сопствених средстава добију повећање плата или да поделе зараду из добити, па ми смо учествовали у тој заради“, упитао је Павловић.

Сви њихови захтеви су, каже, реални и остварљиви.

„Не тражимо паре из буџета, напротив, ако имамо веће зараде, платићемо веће порезе и пунићемо буџет“, рекао је.

Миона Живић, Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Србију масовно почели да стижу мистериозно нестали пакети из Кине

3.9 (9) Након проблема са кашњењем и испоруком робе наручене преко популарног кинеског сајта „Алиекспрес“ …

За раднике „Фијата” неће бити посла целог лета

5 (1) Преполовљена тражња на тржиштима Италије и Шпаније, на којима се највише продаје модел …

Један коментар

 1. Imate utisak!?
  Je l’ vi to ozbiljno!?
  Gde vi zivite!?
  Pa, oni godinama namerno urusavaju SVE!
  Od porodice, drustva, zemlje, sela, SVE!
  Ali, to je ono nase – ma, neka, nece mene!
  E, da vidite ‘oce!
  Ta zvalava zgadija monstruma ima zadatak za koji je dobila ogromne pare da SVE UNISTI I RAZVALI A SRBIJU RASPARCA!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *