fbpx

Зашто је угрожена сетва у Србији

0
(0)

Београд — Председник Одбора Скупштине Србије за пољопривреду Александар Сенић упозорио је да пољопривредицима још нису исплаћене субвенције које је обећала Влада.

Сенић је оценио да ће то угрозити јесењу сетву.

„Пољопривредници су у велим проблемима јер, поред тога што нису исплаћене основне субвенције у износу од 6.000 динара по хектару, нису исплаћене ни субвенције за гориво. Они ће тешко моћи да заснују нову производњу на јесен“, рекао је Сенић агенцији Бета. 

Према његовим речима, министар пољопривреде Горан Кнежевић наставља да обмањује пољопривреднике непрестаним обећањим да ће им субвенције бити исплаћене. 

Сенић, који је посланик опозиционе Демократске странке, оценио је да је апсурд да пољопривредници немају ни за покривање основних производних трошкова, а да је храна у последњих 12 месеци за време мандата садашње Владе Србије поскупела 13 одсто. 

Он је оценио да је неопходно да влада интервинише и заустави даљи пад цене пшенице и поред већ откупљених 60.000 тона пшенице по цени од 20 динара по килограму, за потребе Робних резерви хитно обезбеди средства за откуп још 150.000 тона, како би мотивисала пољопривреднике да на јесен поново засеју пшеницу. 

Говорећи о увозу дувана, Сенић је казао да ће ЕУ свакако тражити од Србије да увезе још 600.000 тона дувана по царинској стопи нижој од 57,5 одсто колико тренутно износи царинска стопа за увоз дувана из ЕУ у Србију. 

„Србији не одговара да улази у трговински сукоб са ЕУ, али заузврат, с обзиром да ће тим уступком бити угрожена дуванска индустрија, у Србији мора да захтева драстично повећање извозне квоте шећера са 180.000 тона на бар 270.000 тона годишње, треба да захтева бар удвостручавање извозне квоте за вино и укидање царина за извоз воћа, поврћа и рибе из Србије“, казао је Сенић.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Крушевац: Држава частила немачког гиганта са 14,4 милиона евра

5 (6) Kомисија за контролу државне помоћи одобрила је давање бесповратних средстава од 14,4 милиона …

„У тиранији нема услова за слободне изборе, Србија више није држава“

5 (18) Група универзитетских професора и интелектуалаца, међу којима су професор Чедомир Чупић, режисер и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *