Насловна / Србија / Економија / Зашто Пореска управа већ две године не објављује листе највећих дужника?
Зашто Пореска управа већ две године не објављује листе највећих дужника? 1

Зашто Пореска управа већ две године не објављује листе највећих дужника?

Већ две године по нечијем налогу се изиграва законска обавеза којом је предвиђено да се два пута годишње објављује списак пореских дужника

Пореска управа Србије престала је пре нешто више од две године да на свом сајту објављује имена највећих пореских дужника. Никада јавност није обавештена зашто се одустало од ове праксе, нити смо сазнали ко је и где одлучио да се овај списак држи у тајности. Нити који су разлози за то.

Једно је сигурно, то је учињено када је на челу Пореске управе већ била садашња директорка Драгана Марковић, ресорни министар (финансије) Душан Вујовић, а премијер Александар Вучић. Само један од њих троје могао је донети такву одлуку, остало двоје су климнули главом.

Одлука о необјављивању списка дужника нигде није штампана, нити је то званично саопштено па се може претпоставити да је реч о усменој препоруци. На сајту Пореске управе, месту где су званично објављивани спискови дужника више нема ничега, нема ни ранијих извештаја. Постоји само наслов “Списак највећих дужника на дан 30.06.2013. године” али када кликнете на линк, тамо нема ништа. Нема ни последњег извештаја од 30.06. 2015, ни оних између. Као да је реч о затирању дужничких трагова.

Игноре

БИЗЛифе је покушао да од званичника у Пореској сазна зашто су престали да објављују листе највећих дужника али су се порезници оглушили о наш захтев. Питали смо их још и да ли грађани, а нарочито обвезници који редовно плаћају порез имају право да знају ко не испуњава обавезе. Затим, да ли су неплатише тиме што се њихова дуговања јавно не саопштавају заштићени и ко су тренутно највећи дужници. Пореска управа ни на једно од ових питања није одговорила – игноре.

Пореска управа се годинама опирала да предочи ко највише дугује држави. Први пут то је учињено почетком јануара 2012. године  после великог притиска јавности и након усвојених измена и допуна Закона о пореском поступку и администрацији.

Последња листа дужника објављена је 06.08.2015. и односила се на податке до 30. јуна 2015. године. Та листа се може наћи на разним сајтовима, али не и на званичном сајту Пореске управе. Ту листу предводила је крагујевачка „Застава оружје“.

Да ли је директорка Пореске то самостално одлучила?

Тако је било  сада већ давне 2015. а како је сада то не знамо. За очекивати је да су нека дуговања намирена, а да су се нека увећала. Али јавност то не сме да зна, да се не би узнемирила.

Јелисавета Василић, бивша судиница и чланица Савета за борбу против корупције недавно је за недељник НИН рекла да то што не знамо имена највећих пореских дужника Србије јесте доказ да немамо владавину права. Она је прозвала Пореску управа да не ради свој посао, јер је по закону дужна да на сваких шест месеци објави ту листу.

„Ако годину дана кријете тај списак то говори да се скривају повлашћени порески обвезници, можда и они за које је власт дала налог закључцима да се порез не наплаћује“, казала је Василић.

Она сматра да у оваквом понашању Пореске управе има места за полицију и тужилаштво који треба да утврде да ли је директорка Пореске то самостално одлучила или је добила налог Владе.

БИА и Пореска

Овакво понашање порезника могло се очекивати када су на чело ове службе доведени људи из Безбедносно информативне агенције, некада злогласне удбе. Ако, на пример, на чело стоматолошке поликлинике доведете гинеколога постоји велика вероватноћа да ће се у ординацијама радити абортуси. Исто тако ако на чело службе којој је и законом прописана јавност у раду доведете људе из тајне службе шта друго можете очекивати него тајност и избегавање одговора.

Да ли објављивање списка дужника утиче на већу наплату пореза? Прецизних података нема, али на основу понашања дужника када им се објаве имена и износ дуга може се закључити да јавни списак поспешује наплату. Јер то тргне поједине  „угледне бизнисмене“ из њиховог слатког сна.

Имали смо прилику да региструјемо врло бурна реаговања дужника када виде своје фирме на листи неплатиша. Неки су претили тужбама, неки демантовали Пореску управу, они мудрији су тражили репрограм, али нико није остао равнодушан. И највеће “зверке” тада се осете проваљеним. Јер, кад живите на високој нози, сликате се са министрима и дајете интервјуе онда сте “фаца”, али кад вам фризерка и остали комшилук прочитају да стотине милион дугујете за порез то је као да сте окачили таблу „имовина није моја“.  А то боли, сруши се нечија кула од карата у једној вести, у једном дану.

Ако погледамо последњи списак дужника није тешко закључити коме је он сметао. Када сте на списку онда у вашој фирми не може да се појави најмоћнији човек Србије. Не иде, зато је  „мудрије“ не објављивати. А то што Србија на овај начин годишње губи десетине, па и стотине милиона евра као да никога и не интересује.

Ко су били највећи дужници 2015.

Листу је предводила  крагујевачка „Застава оружје“ са дугом 7,81 милијарду динара, а иза су били ваљевски „Крушик“ (2,62 милијарде), београдски „Монус“ (2,5 милијарди) који је поднео захтев за репрограм дуга,  Наменска из Трстеника (2,17 милијарди), Компанија „Борба“ (1,88 милијарди), па „Мера инвест“ (911 милиона) Концерн „Фармаком“ (686,62 милиона), НИП „Новости“ ( 322 милиона) ТВ Пинк (124,04 милиона) који је поднео захтев за репрограм, РТС (289 милиона) „Зекстра“ (347,54) у којој је покренут програм реструктурирања „Ветеринарски завод“ (191,41 милион), Верано моторс (97,2 милиона).

Фудбалски клубови

За порезе су према подацима из 2015. дуговали и фудбалски клубови: Црвена звезда (409 милиона) и Партизан (285 милиона) који су тражили репрограм дуга, затим ФК Смедерево (287,58 милиона), Борац из Чачка (102 милиона) и ФК Обилић (92 милиона).

Извор: БИЗЛифе магазин

Фото: Пеxелс

Пише: Миленко Васовић

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Предузеће „Ласта“ оштећено за најмање 100 хиљада евра? 11

Предузеће „Ласта“ оштећено за најмање 100 хиљада евра?

С обзиром да прошле године приликом расходовања 299 аутобуса, који су продати у старо гвожђе, …

Риђи, воде истрагу и како ствари стоје спреми резервни пар гаћа и четкицу за зубе! 12

Риђи, воде истрагу и како ствари стоје спреми резервни пар гаћа и четкицу за зубе!

Полицијска управа за град Београд (ПУ) оценила је као „апсолутно нетачне“ наводе председника Странке слободе …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *