fbpx

ЗАШТО СЕ КРИЈЕ ко финансира НВО у региону?

0
(0)

Финансирање је главно питање невладиног сектора у региону. Закону Виктора Орбана, којим се налаже јавност финансирања невладиних огранизација, противи се Венецијанска комисија.

Орбан, који је раније оптужио милијардера Џорџа Сороша да жели да сруши власт преко својих организација, не одустаје.

Сценарио у Македонији су видјели сви, сви на исход упозоравали али је и поред свега, остао исти. Орбан је можда једини лидер региона који ће преживјети обојену револуцију ако до ње дође, кажу аналитичари.

За почетак је ударио тамо гдје највише боли – по финансијама.

„Постоји 450 милиона евра којим су финансиране НВО у Мађарској, а којим се не зна поријекло и не зна се циљ. Само ћу вам дати податак да је пет милиона евра некада било довољно да се сруши било која влада. Отпор против Слободана Милошевића који је био управо овдје је финансиран са негдје између пет и осам милиона евра“, каже Саша Боројевић, аналитичар.

Од 19.400 невладиних организација у Србији, за тек 170 се вјерује или сматра да су агентуре страних служби па гашење сектора не долази у обзир.

Постоје рјешења попут Орбанових, или неких закона којим би се учесницима револуција онемогућило учестовање у власти, и тако разоткрили њихови мотиви.

„И то закон да сви они коју су били на било који начин у НВО укључени у протесте и слично, не могу да се запосле у државним институцијама у наредних десет година. У Влади Србије је доскора сједила једна савјетница која је заговарала бомбардовање Србије“, додаје Боројевић.

Рецепт који обично подразумијева неку аферу са снимком, није се промијенио али ни омануо од Украјине.

Исте дипломате из Украјине били су у Македонији, што је предмет истраге делегације конгресмена коју шаље Доналд Трамп.

Циљ је био улазак у НАТО, вјерују аналитичари.

„Македонија је на корак од НАТО-с, сад ће да се притиска Република Српска. Сљедећи на реду је Вучић а онда Орбан“, каже политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

Политичари у региону, према свему судећи, не треба да се заваравају да су јачи од НВО.

Никола Груевски оптужио их је да воде кампању и протесте против њега, али упркос чињеници и да је добио изборе, о његовој судбини сада одлучује нова тужитељка специјалног тужилаштва – Албанка.

Албански језик ускоро ће се наћи на новчаницама и таблама институција, као други службени, док се држава убрзано придружује НАТО-у.

Искра

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НВО сектор као део неоколонијалног механизма

0 (0) НВО су паравласт, парадржава у држави и сурогати страних интереса код нас, и …

Сорошева Србија: Kако је окупирао Балкан и одатле ратује и против америчког председника Трампа

4.5 (8) Kад би Устав дефинисао реално стање, у Преамбули би требало да пише: Република …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *