fbpx

Зашто се у Србији суше хиљаде хектара шума? Да ли баш због суше?

0
(0)

СУША је током 2012. године узела велики данак у шумама на Златару, Муртеници, Босању, Смудиногама и другим пределима ове општине где „зелени рудници“ заузимају 44 одсто територије. За две године моторке су у санитарним сечама уклониле преко 11.500 кубика, углавном „сушки“ четинара.

Податке о страдању шума одборницима СО Нова Варош предочио је републички шумарски и ловни инспектор Милорад Каличанин на њихове зебње да се надвила велика опасност над највећим благом општине. Он каже да је зима пре две године била са врло мало падавина, а лето 2012. године готово са екстремно високим температурама у врло дугом временском интервалу и са минималном количином падавина.

– Због мале количине влаге у земљишту и дуготрајне суше четинари су доживели стрес и опадање физиолошке кондиције, што је изазвало сушење, али и појаву секундарних штетних инсеката – сипаца поткорњака и фитопатогених гљива – преноси Каличанин налазе професора Шумарског факултета из Београда који су обишли шуме.

ТРУНУ ХИЉАДЕ КУБИКА 
У ДРЖАВНОЈ шуми Камаљ, у оквиру газдинске јединице Басање, у три одељења површине око 106 хектара, већ 20 година није у могућности да се редовно газдује (због спора са мештанима), а ни да се врше санитарне сече. Овде пропада више хиљада кубика грађе која би требало да се уклони јер представља легло биљних болести и штеточина. У газдинској јединици „Пландиште“, близу школе у Акмачићима, најугроженије су високе шуме – упозорава Каличанин. 

У државним шумама, према речима инспектора Каличанина из Министарства пољопривреде, шумарства и пољопривреде, прошле године је у санитарној сечи уклоњено 3.467 кубних метара, а ове 4.197 кубика четинара, а од чега су 70 одсто смрче, а остало стабла јела. Од око 8.000 кубика грађе из приватних шума – половина је дозначена и отпремљена на стругаре и у погоне за пелет из санитарних разлога.

Подсећајући да је у дознаци – одабирању стабала за сечу први критеријум уклањање сувих, оштећених, престарелих и заражених стабала, Каличани каже да највеће проблеме екипама Шумског газдинства из Пријепоља задају – нерешени имовинско-прави односи?!

– Јачи интензитет сушења у приватним шумама је на подручју катастарских општина Јасеново, Ојковица, Бурађа и Кућани, али је тешко извршити било какве интервенције због нерашчишћених имовинских односа, па је тешко добити сагласност свих сувласника појединих парцела за редовну или санитарну сечу. Велики број (су)власника живи на страни, а неки и у иностранству – указује Каличанин.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Гувернер Венета Лука Заја: Вирус из Србије различит и јачи је од овог у Италији, има мутацију коју не познајемо

0 (0) Гувернер италијанске покрајине Венето Лука Заја изјавио је да је вирус изолован код …

Јањић: Протест ће се поновити кад се појави “окидач”

4.5 (2) Уредник новинске агенције Бета Драган Јањић оценио је у Новом дану да ће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *