Насловна / Свет / Америке / Зашто су амерички званичници у паничном страху?
Зашто су амерички званичници у паничном страху? 1

Зашто су амерички званичници у паничном страху?

Слом дисциплине и читав низ срамотних дешавања у јединицама које опслужују нуклеарне пројектиле у САД навео је највише америчке званичнике да се запитају да ли се ради о тренду који нуклеарну безбедност земље доводи у опасност.

Министар одбране САД Чак Хејгел је забринут да се ту можда ради „о нечем већем него што изгледа“, рекао је његов портпарол и додао да Хејгел „жели да се то схавати врло, врло озбиљно“.

Открића о узнемиравајућем понашању особља које опслужује силосе с интерконтиненталним нуклеарним пројектилима само се нижу, а сада је међу њима и коришћење дроге.

Шефови Ваздухопловних снага САД, у чијем се саставу налази овај можда најосетљиви сегмент војске, тврде да су невоље тек повремене, да се могу исправити и да нема разлога за узбуњивање јавности. Асошиејтед прес је у мају покренуо причу о проблемима међу особљем које опслужује нуклеарни арсенал.

Ситуација је постала драматична када је АП у новембру објавио делове још необјављене студије која говори о „прегоревању“ војника задужених за лансирање 450 комада оружја за масовно уништавање. Спомиње се и сексуално насилништво и насилништво у породици.

У студији до које је АП дошао у форми нацрта указује се да је стопа извођења припадника нуклеарних јединица пред војни суд у последње две године више него двоструко већа него у свим осталим јединицама ваздухопловних снага САД.

Све до скора, Чак Хејгел није много говорио у јавности о проблемима и пропустима у нуклеарним јединицама. Прошле седмице је, међутим, посетио контролни центар за лансирање пројектила, поставши први шеф Пентагона који је посетио то место још од 1982. године.

Најмање 34 припадника особља за лансирање из ваздухопловне базе Малмсторм у Монтани нашло се на удару суспензије безбедносних дозвола. Њима није дозвољено да обављају редовне дужности у вези с лансирањем док траје истрага. Они су осумњичени за варање или толерисање варања других из јединице, на рутинском тестирању свог знања како се извршавају „хитна наређења у случају рата“.

 

Бета

 

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Ухапшен још један црногорски поморац повезан са заплењеним кокаином 11

Ухапшен још један црногорски поморац повезан са заплењеним кокаином

ПОДГОРИЦА – У наставку истраге о заплени 18 тона кокаина на броду МСЦ Гајан амерички истражитељи …

Јово Бакић: Власт у Србији повезана са мафијом, Вучић може да ради шта год жели докле год ужива подршку САД и ЕУ 12

Јово Бакић: Власт у Србији повезана са мафијом, Вучић може да ради шта год жели докле год ужива подршку САД и ЕУ

Социолог Јово Бакић оптужио је у Новом дану ТВ Н1, власт у Србији да је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *