Због нестручног руковођења, термоелектрана „Никола Тесла“ у 2018. произвела 17,5 одсто струје мање

0
(0)

Термоелектрана „Никола Тесла“ у Обреновцу прошле године произвела је 17,5 одсто струје мање него што је предвиђено производним планом што је изазвало већи увоз струје из иностранства, каже за Данас извор у Електропривреди Србије.

Према речима нашег саговорника, та количина планиране, а непроизведене струје вредела би око 200 милиона евра и представљала би или стабилне резерве за електродистрибутивни систем Србије или значајне новчане приходе у случају вишкова струје за извоз.

– Основни разлог због кога је дошло до подбачаја производног плана је нестручно руковођење предузећем и кадрови који не могу да одговоре задацима који су им додељени. Због овог мањка произведене струје опет би се могло десити да буде оборен раст БДП у овом случају за 0,5 одсто – наводи наш извор. Он додаје да је укупна производња струје у ЕПС-у у прошлој години за 1,2 одсто била већа него у 2017. али је разлог за то раст производње струје у хидроелектранама, а не добри резултати термоелектрана у Обреновцу и Костолцу.

С друге стране, у ЕПС-у нам је речено да је то предузеће, укључујући и зимске месеце, када је повећана потрошња, обезбедило стабилно и поуздано снабдевање електричном енергијом.

– Производња ТЕНТ-а је у 2018. била на нивоу 96 одсто од производње остварене у 2017. години. Иако је ТЕНТ веома важан, погрешно је посматрати ЕПС-ове делове појединачно, јер се ради о сложеном и повезаном систему у којем функционишу и термо и хидроелектране и трговина са циљем сигурног снабдевања и максимизирања профита – кажу у ЕПС-у за Данас.

Такође је речено да је ЕПС током новембра и децембра купио струју у вредности 39,96 милиона евра, „што је 4,5 пута мање од онога што се наводи у неким нетачним спекулацијама“.

– Електрична енергија не може да се складишти и трговина на слободном тржишту је саставни део пословања ЕПС-а, као и сваке енергетске компаније, у оквиру обезбеђивања стабилног функционисања система и профитабилности. Истичемо да је током 2018. године на слободном тржишту продато 241 гигават-сати електричне енергије више него што је купљено. Прецизније, ЕПС је у 2018. продао 1.321 гигават-сати а купио 1.080 гигават-сати електричне енергије на слободном тржишту. Позитиван салдо у трговању електричном енергијом омогућиле су ЕПС-ове електране у којима је у 2018. произведено за 1,2 одсто више електричне енергије него у 2017. години – наводе у ЕПС-у.

Наш саговорник пак тврди да податак да је производња ТЕНТ-а у 2018. била на нивоу 96 одсто од производње остварене у 2017. години није никакав доказ да у прошлој години није произведено мање струје него што је планирано.

– Наиме, 2017. године је такође произведено мање струје него што је план предвиђао те чињеница да је производња од прошле године на нивоу оне из 2017. истовремено не значи да подбачаја у 2018. години није било. Било га је, кад је реч о ТЕНТ-у и износи 17,5 одсто мање произведене струје од плана – закључује наш саговорник.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Републички завод за статистику: Пад БДП-а Србије у другом кварталу 6,4 одсто

5 (4) Привреда Србије је у другом тромесечју забележила пад због пандемије корона вируса и …

Виши суд у Београду стао у заштиту узбуњивача из ЕПС

4.2 (5) Виши суд у Београду донео је решење којим се одређује привремена мера и …

Један коментар

  1. Da je samo to!
    Evo danas javljaju da je pokretna imovina IMT prodata za 274 miliona dinara, cini mi se, odnosno jedva nesto vise od POLOVINE PROCENJENE VREDNOSTI!
    I TAKO JE SA SVIM FABRIKAMA, MOCNIM GIGANTIMA, BANJAMA I PREDUZECIMA!
    TAKO „RADE“ I STVARAJU „VELICANSTVENA DOSTIGNUCA“ VELEIZDAJNICI I UVEDOSE ZEMLJU U „ZLATNO DOBA“ I „ISKORENISE SIROMASTVO“!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *