Збога поплава ванредно стање у 11 општина

0
(0)

Београд — Због поплава у Србији ванредна ситуација је проглашена у 11 општина. Крајем седмице прети опасност да водостај порасте због топљења снега.

Постоји могућност да, и поред предстојећег смирења, водостај на југоистоку земље поново порасте од 26. и 27. априла услед падавина и топљења снега на Копаонику, речено је данас на ванредној седници републичког Штаба за ванредне ситуације.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић навео је да ванредно стање проглашено у 11 општина у Републици и то у у општинама Лучани, Пожега, Куршумлија, Прокупље, Зајечар, Медвеђа, Лебане, Дољевац, Гаџин Хан, Трговиште и Житорађа. 

Због слабијег снабдевања струјом отежано је снабдевање пијаћом водом у угроженим подручјима, па се у те крајеве већ упућују цистерне са пијаћом водом. 

„Ни један људски живот, на срећу, није изгубљен. Евакуисано је 440 лица, на више територија“, рекао је Марић на седници Штаба и прецизирао да је на територији општине Прокупље евакуисано 120 лица, а у општини Куршумлија око стотину Рома, којима је обезбеђен смештај.

У Зајечару, у општини Бољевац, евакуисано је десетак лица, у Ужицу 15, Ариљу пет, град Ниш – општина Дољевац евакуисано је укупно 60 лица, у Алексинцу двоје, док је у Крушевцу евакуисано 50 деце која су се налазила на Јастрепцу у планинарском дому и безбедно су враћена кућама, навео је Марић. 

На седници Штаба отвореној за јавност, Марић је рекао да су сви регионални штабови на време, још 11. априла, били упозорени о погоршању хидрометеоролошке ситуације у земљи и даноноћно је било ангажовано око 100 припадника Војске Србије, Жандармерије и Сектора за ванредне ситуације МУП-а .

Ова ситуација за изливањем речних корита могла се избећи да су канали и речна корита чишћени на време, уместо што је у њих бачена велика количина отпада и који су поплаве носиле, оценио је Марић. 

Он је критиковао и неажурност појединих општинских штабова за ванредне ситуације, чију су се чланови састајали тек када је вода почела да улази грађанима у дворишта и куће, и предочио да је потребно њихово перманентно заседање и упознавање републичког Штаба за ванредне ситуације са стварним потребама на терену, у људству и механизацији. 

Локалне самоуправе, које су погођене поплавама, морају бити ажурније и морају координирати рад са републичким органима, изјавио је премијер Дачић додајући да се овде очигледно ради и о небризи локалне самоуправе. 

Директор Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) Владан Коцић најавио да се у понедељак и уторак, 21. и 22. априла, очекује смањење падавина у Србији, али је једини проблем снежни покривач на Копаонику чија је дебљина јутрос износила 41 центиметар, али се очекује његово топљење у наредна два до три дана.

Топљење снега могло би да утиче на раст водостаја у горњим токовима Западне и Јужне Мораве, Топлице и Ветернице и то до 23. априла, када се очекује смиривање хидролошке ситуације, оценио је Коцић и наговестио да би мањи раст водостаја на сливу Јужне и Западне Мораве и Тимока могао да се догоди 26. и 27. априла, због већих падавина.

Од среде и четвртка, 23. и 24. априла, очекују се нове падавине, реда величине око 25 милиметара по метру квадратном, у централним и јужним деловима Републике, а у Тимочкој крајини и до 30 милиметара, најавио је Коцић. 

Према његовим речима, од недеље, 27. априла, поново се очекују веће количине падавина, махом пљускови, али местимично, тако да је тешко прогнозирати конкретне локације где ће се то десити. 

У периоду од 14. априла до данас РХМЗ је имао успешност временске прогнозе преко 90 одсто, што је изнад светског просека, рекао је Коцић. 

Због изливања река и поплава, а како би заштитиле грађане и имовину, електродистрибуције у договору са кризним штабовима погођених подручја искључују поједине угрожене електроенергетске објекте.

У Прокупљу су поплављена насеља уз реку Топлицу. Вода је почела да се повлачи, али у Сектору за ванредне ситуације опомињу да је могућ још један вероватно слабији и талас поплава у том крају. 

Најгори талас је прошао, али за породицу Амзић из Прокупља то ништа не значи. Провели су ноћ покушавајући да нешто спасу, али нису успели да се изборе са набујалом Топлицом. Ни метар и по насипа на прокупачком гробљу није успело да га сачува од поплаве. 

У насељу Гарић проводе Ускрс износећи ствари из поплављених кућа. Огорчени су јер их, како кажу, нико није упозорио. 

У Сектору за ванредне ситуације кажу да је било тешко дати тачне прогнозе,јер се ради о брзој бујичној поплави. Поплавни талас сада се креће према Јужној Морави. 

Више од 90 кућа је поплављено на подручју од Куршумлије до Житорађе, а тачна процена штете биће могућа тек када се ситуација нормализује. 

У општини Пожега, због изливања Моравице, 50 породица ноћ није провело у својој кући. До многих домаћинстава у сливу Моравице, Дјетиње и Скрапежа може се само чамцима. 

Ситуација у Зајечару се смирује, јавља наш репортер. После јучерашњег великог пораста водостаја на Белом и Црном Тимоку ситуација је данас знатно боља, иако према речима људи из Сектора за ванредне ситуације, још увек није време за опуштање. 

Бели Тимок који је јуче пробио насип на левој обали на три места, данас се, како ствари стоје, лагано враћа у своје корито. У току данашњег дана, на два места утврђени су насипи, међутим, иако водостај река лагано опада, у сектору за ванредне ситуације кажу да још увек није могуће давати било какве прогнозе. 

И водостај Црног Тимока, који је у току јучерашњег дана прешао коту ванредне одбране од поплава, данас опада, па се сви надају да ће се тренд смањења водостаја наставити и надаље и да се сценарио поплава из 2010. године сада, и никада више неће поновити.

Поплава има и на централном Косову

Начелник косовског Округа Владета Костић изјавио је да је у селу Угљаре, изливањем реке Грачанке, поплављено око сто кућа чији су власници Срби. 

Костић је рекао да су поплаве направиле велику материјалну штету у Угљару, где нису само куће поплављене већ и пољопривредна добра односно 20 хектара њива.

Сијаринска бања: Део брда се срушио на зграде

У Сијаринској бањи, општина Медвеђа, клизиште је уништило зграду у којој се налазе бањски базени са лековитим блатом. Ови базени су, иначе, раритет, јер датирају из римског периода, а зграда, која је доста касније дограђена изнад њих, није могла да издржи – практично део брда сручио се на њу. 

Река Горња Јабланица излила се у појединим деловима овог места и угрожава куће.

Проблеми са путевима
Проблема, очекивано има и са саобраћајем. И даље је у прекиду на седам путних праваца. Алтернативни правци пронађени су за све осим за два пута. Реч је о општинама Прокупље, Куршумлија, Власотинце, Зајечар и Јошаничка Бања. 

Обилне кише оштетиле су и коловозе, па је тако на пример на делу пута од Краљева ка Гочу саобраћај у потпуном прекиду. Нема саобраћаја и на правцу Лучани-Гуча, па се се до града трубе сада долази преко Чачка. 

Излила се и река Јошаница, па је непроходан пут Јошаничка бања – Плоче – Александровац кроз Дренску клисуру. Непроходан је пут и од Јошаничке бање ка Копаонику. Зато се са западне стране до Копаоника може стићи једино преко Руднице. 

Видимо тенденцију смиривања, али опасност, још није прошла. Наиме, иако је пред нама три дана без нових киша, нове падавине, али и топљење снега прете већ 26. односно 27. априла.

Путари оспособили деоницу између Бора и Мајданпека
Путари су данас, после више од 15 сати рада успели да оспособе за саобраћај деоницу пута Јасиково – Влаоле, између Бора и Мајданпека а која је због бујица била затворена за саобраћај. 

„Изузетним ангажжовањем и напорима екипа путара нормализован је, саобраћај на деоници државног пута ИИ Б реда број 393 – Јасиково- Влаоле“, саопштило је ЈП „Путеви Србије“. 

Та деоница је проходна за саобраћај данас од после 11 сати, а била је затворена од синоћ у 18.30 сати „јер је услед обилних падавина и бујице био оштећен коловоз код насеља Влаоле“.

 

Б92, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kо су саветници Александра Вучића

5 (5) Kроз саветнички тим Александра Вучића годинама уназад пролазили су бројни бивши домаћи и …

Електромрежа Србије купила још пет одсто акција преносног система Црне Горе

5 (1) БЕОГРАД – Електромрежа Србије купила је данас још пет одсто акција преносног система …

2 Коментара

  1. Е….. не може бато само Београд на води, ево како изгледа пројекат пола Србије на води…

  2. И ову су финансирали арапи ??? !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend