Железнице Србије имају 18.000 радника, међу којима 36 директора

0
(0)

У Железницама Србије је запослено око 18.000 радника, међу којима и 36 директора који имају просечну плату око 130.000 динара, речено је у суботу Тањугу у том предузећу, које би половином године требало да буде подељено на три предузећа која ће имати смањен број директорских места.

Плате руководилаца се редовно на месечном нивоу објављују на сајту „Железница Србије“ и тако је, према јануарским подацима, плата генералног директора била 159.406 динара, што је близу просека обичних директорских плата у неким другим јавним предузећима, где износе до 145.000 динара, кажу у српским железницама.

Просек зарада извршних директора је био 144.755 динара, директора дирекција 136.626 динара, помоћника генералног директора 127.874 динара и директора сектора 110.487 динара.

Железнице располажу имовином вредном више стотина милиона евра.

Српске железнице у свом менаџменту имају два извршна директора, седам помоћника директора (финансијски послови, правни послови и људски ресурси, управљање некретнинама, набавке, стратегија и планирање, модернизација, зависна предузећа), затим два директра дирекција за инфрастуктуру и за превоз, и 24 директора сектора.

Сектори обухватају послове експлоатације, као што су саобраћајни послови, одржавање пруга, одржавање возних средстава, електротехнички послови, вуча возова, техничко колски послови, затим инвестиције, превоз путника, превоза робе, заједничке и корпоративне службе.

Поред тога, у дирекцијама и секторима, железнице у складу са важећом систематизацијом имају и по два до три заменика или помоћника директора, али су њихове обавезе, одговорности и овлашћења различити у зависности од врсте послова које обављају и делатности у којима раде, а месечне зараде знатно су мање у односу на директорске позиције.

У Железницама Србије су у току активности на реструктурирању компаније, која би половином ове године требало да буду подељене на три компаније: Контролно друштво,Превоз и Инфраструктуру.

У току је припрема оснивачких аката за нова друштва, укључујући и систематизацију радних места, па ће тек након усвајања тог документа моћи да се зна и директорски састав нових компанија.

У железницама наводе да је сигурно да ће се при припреми ових докумената водити рачуна и о максималном смањењу броја руководећих и директорских места, јер је циљ нове организације да новоосноване компаније буду пословно ефикасне, тржишно опредељене и финансијски што успешније.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Суботица: Власници италијанског „Леонарда” отпустили 60 преосталих радника

5 (5) Суботица – Власник фабрике обуће Антонио Бротини, још у априлу је поручивао запосленима …

Француски ауто-гигант Рено припрема отказ за 15.000 радника

5 (1) Рено ће угасити 15.000 радних места широм света, у оквиру плана за смањење …

Један коментар

  1. Koga voze toilike direktorske lopuze

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *