fbpx

Земље Балкана опет најмање интересантне инвеститорима

0
(0)

Загреб — Резултати истраживања Института за развој пословног управљања показали су да су земље Балкана међу најмање привлачнима за стране инвеститоре.

Према наведеном истраживању, најлошије рангирана земља са Балкана је Хрватска која се налази на 58. месту наведене листе од 60 проматраних земаља, јавља интернет портал ослобођење.ба.

Од осталих земаља Балкана, најбоље рангирана је Турска која се налази на 37. месту, а следе је Словачка на 47., Словенија 52., Грчка 54 и Бугарска на 57. месту ИМД-ове листе.

Према резултатима наведеног истраживања, скоро све земље Балкана су рангиране међу 20 најлошије рангираних земаља по конукрентности.

Истраживање швајцарског ИМД-а није обухватило остале земље из регије, али се према посљедњим резултатима у глобалној конкурентности Светског економског форума Босна и Херцеговина налази на 88. месту, Црна Гора на 72., Албанија на 89. и Србија на 95. мјесту од 144 земље света.

На врху истраживања Института за развој пословног управљања (ИМД) налази се САД, након које следе Швицарска, Хонг Конг, Шведска, Сингапур, Норвешка, Канада, Уједињени Арапски Емирати (УАЕ), Немачка и Катар.

Од најбоље рангираних 20 земаља у свету десет су европске што значи да је Европа најконкурентнији континент.

С друге стране, истраживање је показало да је Венецуела најмање конкурентна у свету, док су најлошије оцењени и Аргентина, Јордан, Бугарска и Хрватска.

Швајцарски ИМД у обзир узима 60 типичних тржишних економија, а критерији показују економска кретања и финансијске прилике на основу економских резултата, ефикасности јавног сектора, ефикасности пословног сектора и развоја инфраструктуре.

 

бизнис.хр

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПОХАПСИТЕ ИДИОТЕ који су извели 3.000.000 људи на лажне изборе а сутра поново уводе ванредне мере!

4.7 (12) Председница Владе Србије Ана Брнабић најавила је да ће на седници Кризног штаба …

Спремите се за велику економску кризу, Србија ће претрпети два удара! (ВИДЕО)

3.6 (17) Британија ради на томе како да се реши Мила Ђукановиића, а задржи Црну …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *