Житељи Бачке без возова?

0
(0)

СОМБОР – Да ли ће Сомбор остати без железничког правца према Врбасу, знаће се ускоро. Наиме, „Железнице Србије“ уврстиле су линију од Сомбора до Врбаса за укидање. Уколико се овај план рационализације железнице оствари, Сомбор би од некад највећег саобраћајног чворишта у овом делу Европе постао тек успутна станица на јединој преосталој активној прузи Суботица-Богојево-Оџаци-Нови Сад.

Пруга од Сомбора до Врбаса представља најкраћу везу овог бачког града са краком Паневропског коридора 10 од Будимпеште до Београда и прети јој затварање у време када је најављена кинеска инвестиција у модернизацију овог железничког правца.

Гашење саобраћаја на прузи Сомбор-Врбас на губитку би били не само Сомборци, већ и житељи Чонопље, Кљајићева којима би аутобус преостао као једина алтернатива у јавном превозу.

– Чонопља је ионако лоше саобраћајно повезана, а ово би тек било катастофално. Село са 3.500 душа остало би само на два аутобуса ујутро и два поподне. Ако се пруга укине, Чонопља би била препуштена самој себи – вели Мирко Дражић, секретар МЗ Чонопља.

Он додаје да је у време док је МЗ располагала сопственим средствима, у два наврата сређена зграда железничке станице у овом селу, будући да „Железнице Србије“ немају новца за овакве инвестиције.

Воз од Сомбора за Врбас полази четири пута дневно и исто толико пута се враћа. Путује око 80 минута, а поласци су у последње време све редовнији и организовани су тако да је у Врбасу чекање на брзи воз из Суботице за Нови Сад, Београд и увече за Бар минимално.

ШИНЕ ЗРЕЛЕ ЗА РЕМОНТ

ДЕОНИЦА од Врбаса до Црвенке је у релативно добром стању и највећа допуштена брзина воза на том делу је 80 километара на час. Међутим, на деоници од Сивца до Сомбора пруга је одавно зрела за реконструкцију. На појединим сегментима пруге воз „мили“ једва 30 километара на сат. Иначе, пруга од Сомбора до Врбаса стара је 110 година.

Ј. БЕКИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Због Београд на води возови са стотинама тона опасног товара сваку ноћ иду испод центра Београда?!

4.2 (9) Сваке ноћи испод у најужег центра Београда пролазе возови који носе опасан отпад. …

А да прво направите и оспособите нормалну железничку станицу у Београду од тих 5 милијарди евра?

5 (2) Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић изјавила је данас да је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend