АЛО ИДИОТИ! Направите прво аутобуску станицу у Београду
фото: Танјуг

АЛО ИДИОТИ! Направите прво аутобуску станицу у Београду

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да Србија планира да уложи шест милијарди евра у железничке пројекте што ће, како је оценила, довести до комплетне модернизације железничког саобраћаја у земљи и повезивања са земљама региона и Европске уније.

„Железнички саобраћај је, поред водног, најзначајнији вид транспорта, а ми смо од 2014. године, када смо почели да улажемо у железнице, уложили више од 600 милиона евра“, казала је Брнабић на конференцији за новинаре након обиласка воза „Connecting Europe Express“ у железничкој станици Београд центар.

Брнабић је навела да ће Србија уложили шест милијарди евра у пројекте за које сада развија пројектну документацију, или уз помоћ ЕУ ради на студијама оправданости и утицаја на животну средину.

„Најважнији пројекти су брза пруга Београд – Будимпешта, у коју се улажу две милијарде евра и железнички Коридор 10 у који ће, уз подршку ЕУ, Европске развојне банке и инвестиционог фонда за Западни Балкан бити уложене две милијарде“, истакла је Брнабић.

Директорка за сектор мобилности и саобраћај Европске комисије Маја Бакран Марчић изјавила је да је Европска унија кроз акциони план определила 30 милијарди евра за инвестиције у одрживи превоз и инфраструкуру железница на Западном Балкану.

„Тим планом биће подржана најважнија железничка линија за Србију, железнички Коридор 10. Унапредићемо пруге од Београда до Скопља, од Београда до Загреба, а већ смо укључени у заједничку модернизацију железница између Србије и Бугарске“, казала је Бакран Марчић.

Бакран Марчић је нагласила да је за спровођење овог плана потребно заједничко регионално тржиште на Балкану, како се добра и људи не би заустављали на сваких 100 километара на границама, као и да су неопходне реформе у сфери владавине права и борбе против корупције.

„Србија јесте напредовала на свом реформском путу и улаже у своју железничку инфраструктуру, а ти напори треба да буду настављени и убрзани“, истакла је она.

Министар за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру Томислав Момировић изјавио је да је политика Србије иницијатива „Отворени Балкан“ и границе без баријера, „да економија и људи иду глатко и слободно“.

„Железнице се саме намећу као транспортни систем будућности. Само железнице могу да обезбеде мобилност, климатску неутралност, енергетску ефикасност и безбедност и зато наша железничка предузећа морамо да учинимо много ефикаснијим“, истакао је он.

Међународни воз „Connecting Europe Express“ стигао је у железничку станицу Београд Центар, а истовремено са његовим доласком, у Београду ће бити данас одржан и Железнички самит „Wестерн Балканс Раил Суммит 2021“.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Писмо научника: Србија је на самрти, окупирао нас је домаћи непријатељ

Писмо научника: Србија је на самрти, окупирао нас је домаћи непријатељ

“У одсудним тренуцима за државу и нацију неопходно је предузети све мере у правцу обједињавања …

ЕУ комесарчићи у акцији спасавања суманутог редова

ЕУ комесарчићи у акцији спасавања суманутог редова

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се данас са посредницима Европског парламента у међустраначком дијалогу Тањом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *