Србија

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ обманула јавност – Компанија ЗИЂИН демантовала: Борска Јама није затворена!

После еколошког устанка народа где је протестовало више од 30.000 људи, између осталог и због тровања реке Пек отпадним водама из рудника, министарка енергетике Зорана Михајловић је брже-боље изјавила да је држава затворила рудник. Ипак, Компанија “Зиђин” саопштила је данас да је по налогу рударске инспекције због буке?! обуставила изградњу нових вентилационих окана за рудник “Јама” и реаговаће у складу са представкама грађана који живе у близини места где ће се та окна градити.

„Зиђин је зауставио припремне радове првенствено због буке која смета мештанима, пошто је реч о надземним пословима, док се експлоатација руде бакра у руднику ‘Јама’ несметано одвија дубоко под земљом„, наводи се у саопштењу.

С друге стране, Зорана је свесно обманула народ који је годинама издржава:

„Рудник Јама у Бору, који припада компанији Зиђин, затворен је у циљу заштите животне средине и инспекција им је наложила да не могу да раде ништа без одобредња Министарства рударства и да морају да имају све потврде од Министарства животне средине. Када је реч о заштити реке Пек, Зиђин мора да до 30. априла заврши ново постројење за пречишћавање воде„, изјавила је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић желећи да обмане грађане Србије да је рудник затворен поводом екстремног загађења ваздуха или воде.

Кинеска компанија је саопштила и да припремни радови за изградњу нових вентилационих окана за рудник немају никакву директну везу са рударењем у ‘Јами’.

„Уложили смо, а улажемо и даље огромне напоре да отклонимо деценијске проблеме који датирају из периода рада некадашњег РТБ-а Бор. Морамо заштитити од буке породице које живе у близини вентилационих окана која треба да буду изграђена“, рекао је директор Зиђина Ђан Симинг.

Додао је да се окна постављају близу насељених места и због тога је важно да се са људима разговара и у кампањи „од врата до врата“ пита шта то компанија може за њих да уради, а да их ни на који начин не угрожава.

„Екологија и здравље грађана нарочито су нам важни и зато ће посебан акценат бити на безбедности и здрављу људи и заштити животне средине“, рекао је Симинг.

Вентилациона окна, како се наводи, као неопходан саставни део рударских инсталација, постоје у свим рудницима са подземном експлоатацијом и имају улогу да обезбеде боље радно окружење и добар квалитет ваздуха за рударе.

Додаје се да због тога Зиђин, ради боље циркулације ваздуха у борској ‘Јами’ , треба да изгради једно ново сервисно и три вентилациона окна.

Ново сервисно окно је тик поред старог, код управне зграде рудника „Јама“, и оно ће служити за сервисирање дубљих делова рудника.

Три вентилациона окна, за улазак и излазак ветрене струје, биће изграђена изнад градске Болнице и у насељима „Кормарош“ и „Змајево“.

Сва четири торња монтажног су типа и служе као постоље за опрему, а постављена су у склопу припремних активности и представљају заштиту приликом изградње окана на земљишту које је у власништву компаније.

„Све активности које прате њихову изградњу спроводе се у складу са Споразумом о стратешком партнерству закљученим са Србијом и уз строго поштовање српских закона“, наводи се у саопштењу

Делегација Рудника бакра Бор, у чијем саставу послује рудник „Јама“ , већ разговара, како се истиче, са представницима месних заједница, на чијим територијама су постављени само торњеви за вентилациона окна која у будућности треба да буду изграђена.

Зиђин је од почетка 2019. до краја 2020. године у заједнички пројекат са Владом Србије инвестирао око 700 милиона долара (колико је тачно ову инвестицију платио српски народ?), од чега је готово 75 милиона долара уложено у екологију и заштиту на раду.

У ове области рада је за 2021-2022. планирано улагање додатних 20 милиона америчких долара.

Србин.инфо, Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Министарка Михајловић проф. др Зорана не уме да лаже, већ прима лажне вести и преноси их у медијима. Сада се окомила на руднике Србије, а заборавила добровољно на велику плату директора Србија гаса Душана Бајатовића. Ова лаж да је она зауставила рудник “Jaмa” у Бору због загађења воде, је демантовала фирма Зиђин, ваљда он боље зна како му ради рудник од занесене и суперактивне министарке. Више и министри нису поштени људи.

  2. Министарка Михајловић проф. др Зорана не уме да лаже, већ прима лажне вести и преноси их у медијима. Сада се окомила на руднике Србије, а заборавила добровољно на велику плату директора Србија гаса Душана Бајатовића. Ова лаж да је она зауставила рудник “Jaмa” у Бору због загађења воде, је демантовала фирма Зиђин, ваљда он боље зна како му ради рудник од занесене и суперактивне министарке. Више и министри нису поштени људи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!