ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ обманула јавност – Компанија ЗИЂИН демантовала: Борска Јама није затворена!
фото: Instagram/zorana_dpm

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ обманула јавност – Компанија ЗИЂИН демантовала: Борска Јама није затворена!

После еколошког устанка народа где је протестовало више од 30.000 људи, између осталог и због тровања реке Пек отпадним водама из рудника, министарка енергетике Зорана Михајловић је брже-боље изјавила да је држава затворила рудник. Ипак, Компанија “Зиђин” саопштила је данас да је по налогу рударске инспекције због буке?! обуставила изградњу нових вентилационих окана за рудник “Јама” и реаговаће у складу са представкама грађана који живе у близини места где ће се та окна градити.

„Зиђин је зауставио припремне радове првенствено због буке која смета мештанима, пошто је реч о надземним пословима, док се експлоатација руде бакра у руднику ‘Јама’ несметано одвија дубоко под земљом„, наводи се у саопштењу.

С друге стране, Зорана је свесно обманула народ који је годинама издржава:

„Рудник Јама у Бору, који припада компанији Зиђин, затворен је у циљу заштите животне средине и инспекција им је наложила да не могу да раде ништа без одобредња Министарства рударства и да морају да имају све потврде од Министарства животне средине. Када је реч о заштити реке Пек, Зиђин мора да до 30. априла заврши ново постројење за пречишћавање воде„, изјавила је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић желећи да обмане грађане Србије да је рудник затворен поводом екстремног загађења ваздуха или воде.

Кинеска компанија је саопштила и да припремни радови за изградњу нових вентилационих окана за рудник немају никакву директну везу са рударењем у ‘Јами’.

„Уложили смо, а улажемо и даље огромне напоре да отклонимо деценијске проблеме који датирају из периода рада некадашњег РТБ-а Бор. Морамо заштитити од буке породице које живе у близини вентилационих окана која треба да буду изграђена“, рекао је директор Зиђина Ђан Симинг.

Додао је да се окна постављају близу насељених места и због тога је важно да се са људима разговара и у кампањи „од врата до врата“ пита шта то компанија може за њих да уради, а да их ни на који начин не угрожава.

„Екологија и здравље грађана нарочито су нам важни и зато ће посебан акценат бити на безбедности и здрављу људи и заштити животне средине“, рекао је Симинг.

Вентилациона окна, како се наводи, као неопходан саставни део рударских инсталација, постоје у свим рудницима са подземном експлоатацијом и имају улогу да обезбеде боље радно окружење и добар квалитет ваздуха за рударе.

Додаје се да због тога Зиђин, ради боље циркулације ваздуха у борској ‘Јами’ , треба да изгради једно ново сервисно и три вентилациона окна.

Ново сервисно окно је тик поред старог, код управне зграде рудника „Јама“, и оно ће служити за сервисирање дубљих делова рудника.

Три вентилациона окна, за улазак и излазак ветрене струје, биће изграђена изнад градске Болнице и у насељима „Кормарош“ и „Змајево“.

Сва четири торња монтажног су типа и служе као постоље за опрему, а постављена су у склопу припремних активности и представљају заштиту приликом изградње окана на земљишту које је у власништву компаније.

„Све активности које прате њихову изградњу спроводе се у складу са Споразумом о стратешком партнерству закљученим са Србијом и уз строго поштовање српских закона“, наводи се у саопштењу

Делегација Рудника бакра Бор, у чијем саставу послује рудник „Јама“ , већ разговара, како се истиче, са представницима месних заједница, на чијим територијама су постављени само торњеви за вентилациона окна која у будућности треба да буду изграђена.

Зиђин је од почетка 2019. до краја 2020. године у заједнички пројекат са Владом Србије инвестирао око 700 милиона долара (колико је тачно ову инвестицију платио српски народ?), од чега је готово 75 милиона долара уложено у екологију и заштиту на раду.

У ове области рада је за 2021-2022. планирано улагање додатних 20 милиона америчких долара.

Србин.инфо, Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ринташ за беду на трафици, а сањаш плату од 900 € јер је обећао Вучић

Ринташ за беду на трафици, а сањаш плату од 900 € јер је обећао Вучић

Влада Србије “октроисала” је одлуку о висини миналне зараде у износу од 35.012 динара, што …

Немачки Велт: Корона није била узрок смрти у 80% случајева приписаних њој од почетка јула

Немачки Велт: Корона није била узрок смрти у 80% случајева приписаних њој од почетка јула

У највећем броју смртних случајева које је Институт Роберт Кох од почетка јула званично приписао корони остаје …

2 Коментара

  1. Министарка Михајловић проф. др Зорана не уме да лаже, већ прима лажне вести и преноси их у медијима. Сада се окомила на руднике Србије, а заборавила добровољно на велику плату директора Србија гаса Душана Бајатовића. Ова лаж да је она зауставила рудник “Jaмa” у Бору због загађења воде, је демантовала фирма Зиђин, ваљда он боље зна како му ради рудник од занесене и суперактивне министарке. Више и министри нису поштени људи.

  2. Министарка Михајловић проф. др Зорана не уме да лаже, већ прима лажне вести и преноси их у медијима. Сада се окомила на руднике Србије, а заборавила добровољно на велику плату директора Србија гаса Душана Бајатовића. Ова лаж да је она зауставила рудник “Jaмa” у Бору због загађења воде, је демантовала фирма Зиђин, ваљда он боље зна како му ради рудник од занесене и суперактивне министарке. Више и министри нису поштени људи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *