Београдски Универзитет је постао највеће анти-хришћанско, антиправославно и антисрпско легло у Србији!

Београдски Универзитет је постао највеће анти-хришћанско, антиправославно и антисрпско легло у Србији!

СЕНАТ Универзитета у Београду није на седници у среду усвојио мишљење Одбора за статутарна питања по коме Статут Православног богословског факултета није усаглашен са Статутом УБ.

Предлог је на гласање ставила ректорка Иванка Поповић, подржало ју је 18 декана, али за усвајање су била потребна 24 гласа. Троје професора било је уздржано, а декан Православног богословског факултета Зоран Ранковић био је против.

Поједини професори негодовали су и због измена и допуна Закона о високом образовању, којима се у закон уводи институт благослова као предуслова за упис и рад на Православном богословском факултету. Оценили су то као удар на аутономију Универзитета, коментаришући да ће та одлука имати далекосежне последице.

Пре него што је предлог ставила на гласање, ректорка је подсетила да је након мишљења Статутарне комисије формирана радна група која је требало да се позабави овом темом, те да је након вишемесечног рада и шест састанака стигао извештај радне групе који су потписала четири члана, а мишљење је издвојио патријарх Порфирије.

– Вододелница је био моменат када се шест спорних чланова Статута појавило као предлог за измене и допуне Закона о високом образовању – рекла је ректорка. – Нисмо добили објашњење како се дошло до тога па је време да усвојимо мишљење Статутарне комисије, како не бисмо дошли у ситуацију да закон буде усвојен, а да не постоји мишљење Универзитета.

Декан Богословског факултета истакао је да су њихов статут у протеклим годинама разматрале три статутарне комисије, али да ниједној није сметало постојање благослова, осим овој садашњој.

Он се заложио за то да се радној групи да још времена за рад, али ректорка је одбила тај предлог.

Договорено је да Универзитет, након што се размотре примедбе свих факултета, Министарству упути допис у коме ће бити наведен став о увођењу “благослова” у закон.

На седници Сенат је усвојио одлуку о расписивању конкурса за упис студената у школску 2021/22. годину. Планирано је да се на 366 програма упише укупно 27.368 студената, од чега на 90 програма основних студија 13.497 бруцоша. Према овом плану, на интегрисане студије уписало би се 1.420 студената, на мастер студије њих 9.562, на специјалистичке 644 и на докторске 1.913 академаца.

Ово податке саопштио је проректор за наставу проф. др Петар Булат на седници Сената. Он је навео да је рок за акредитације факултета померен за шест месеци, због епидемиолошке ситуције, те да ће они факултети којима је истекла акредитација студенте уписати по прошлогодишњој “дозволи”. Такође је рекао да Влада још није донела одлуку о броју студената који ће бити на буџету.

ОДБИЈЕН ПРИГОВОР ЗБОГ ЛИПКОВСКОГ

САВЕТ Универзитета у Београду у среду је одбио приговор Математичког факултета на листу кандидата за ректора, а приговор је поднет јер није прихваћен предлог да проф. Александар Липковски буде кандидат за ректора због тога што је навршио године за пензију. Тако су у трци остали садашња ректорка Иванка Поповић и декан Архитектонског факултета проф. Владан Ђокић.

Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Тотална распродаја: Парама грађана и државном имовином Вучић плаћа своју слободу и смрт Србије

Тотална распродаја: Парама грађана и државном имовином Вучић плаћа своју слободу и смрт Србије

Штета коју Вучић прави лудачким договорима са странцима сахранила је Србију. Готови смо и нема …

Док РТС рекламира Рио Тинто, француска државна ТВ критикује тај пројекат у Србији (видео)

Док РТС рекламира Рио Тинто, француска државна ТВ критикује тај пројекат у Србији (видео)

Француска државна телевизија објавила је докуменатрану емисију о пројекту Рио Тинта у Србији, у којој …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *