Србија

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ: Расељаваћемо одређена села, која сметају страним инвеститорима! (видео)

Српска села су проблем за инвестиције…

Сви мештани Kривеља биће пресељени и Влада ће формирати радну групу која ће се позабавити њиховим проблемом, рекла је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић у Зајечару, на истоку Србије, где је организован пријем грађана.

Страна компанија “Зиђин Мајнинг” (Зијин Мининг) је крајем 2018. године преузела Рударско топионичарски басен (РТБ) у Бору. Влада Србије је са том компанијом потписала уговор о стратешком партнерству.

Мештани Kривеља недавно су протестовали захтевајући да се сви иселе јер им је живот уз РТБ Бор постао неподношљив.

“Следеће недеље биће формирана радна група коју ће чинити представници Министарства рударства и енергетике, Министарства финансија, Пореске управе, као и наши стратешки партнери ‘Зиђин’ и, наравно, мештани. Да направимо план, да видимо колико ће новца бити потребно за процес пресељења свих мештана, јер не можемо да пустимо да људу тако живе”, изјавила је Михајловић, додавши да су се са проблемимима мештана Kривеља сусрели по формирању Владе у октобру прошле године.

Kако је навела, радна група би у наредних месец дана требало да направи план и да се на јесен крене са тим процесом.

Чињеница је, истакла је, да се РТБ Бор развија, да добијамо ускоро први зелени рудник у Србији – Чукару Пеки, али исто тако сви људи који ту живе морају да имају пристојне услове за живот.

“У сарадњи са стратешким партнерима и имајући у виду све информације, једино решење је пресељење целог села. То није само подршка Министарства мештанима, то је наш задатак. У реду је да се копови шире, то и хоћемо, али хоћемо и добре услове за све људе који тамо живе”, рекла је Михајловић, наводи се у саопштењу Министарства.

‘Зелена агенда не значи затварање постојећих капацитета’
Михајловић је рекла је и да су суштина зелене агенде привредни раст и нова радна места.

“Зелена агенда не значи затварање постојећих капацитета, нити да ће било ко остати без посла, већ супротно. То значи додатни развој, енергетску стабилност, нове капацитете и већи број радних места. Србија никада, али никада, не мора да буде увозник струје. Имамо довољно потенцијала да будемо енергетски независни и безбедни. Нови инвестициони циклус вредан је 17 милијарди евра”, рекла је она.

Истакла је да источна Србија има потенцијала за изградњу соларних електрана, с обзиром на велики број сунчаних дана током године.

“Немамо више права да кажемо да нас животна средина не занима. То је генерацијско питање и наша обавеза да учинимо животну средину што здравијом”, рекла је Михајловић.

Навела је да је циљ да до 2030. године Србија најмање 30 одсто енергије добије из обновљивих извора, а до 2050. бар 50 одсто.

“Зато ћемо наставити да субвенционишемо и замену столарије и постављање соларних панела и ти пројекти ће трајати док год су грађани заинтересовани”.

Михајловићева је навела да ће наставити са директним разговорима са људима, јер је ова пракса показала да грађани долазе до решења проблема са којима су се суочавали годинама.

“Зајечар је трећи град, после Врања и Ужица, у којем са грађанкама и грађанима у директном разговору покушавамо да помогнемо у решавању њихових проблема. Пријем грађана је важан јер постоје проблеми које људи не могу или не знају како да реше кроз институције”, рекла је Михајловић.

Она је казала да је задатак да се кроз институције система, у сарадњи са другим министарствима и градом, пронађу решења, а да сви људи свакако добију одговор.

“Највећи део проблема је у вези са напајањем електричном енергијом у појединим деловима града и селима. Данас смо се договорили да од града добијемо тачне податке о којим деловима је реч, па да са “Електродистрибуцијом Србије” одредимо приоритете и кренемо са решавањем, а одредићемо и рок до када тај проблем треба да буде решен, како људи не би остајали без струје”, казала је Михајловић.

Она је поменула и примедбе да су радови на реконструкцији пруге Ниш-Зајечар успорени.

“Информације које смо добили од ресорног министарства и “Железница” је да та пруга мора да буде готова у септембру, а свакако ћемо разговарати како бисмо омогућили да буде пуштена у рад што пре. Разговарали смо и о Ресавици, руднику Вршка чука. Задатак државе је да људи раде, да видимо који рудници имају и коју количину рудног богатства и да они који имају довољно наставе да раде”, рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла да споразум који је потписан са америчком компанијом “УГТ рињуаблс” (ренеwаблес) о даљем развоју соларних електрана ни на који начин није обавезујући за Србију, а да они који говоре о штетности тог споразума желе да по сваку цену зауставе развој.

“То је споразум који ће омогућити даљу сарадњу на пољу соларних електрана. Нису одређене још ни локације, јер не знамо где би потенцијалне електране биле изграђене”, рекла је она.

Михајловић је навела да Србија сарађује и са САД и са Русијом, Kином и земљама ЕУ.

“Ако некоме сметају америчке инвестиције, онда им све смета. Наше је да учинимо да услови за све буду пођеднаки, да имамо најбоље компаније и да обезбедимо енергетску стабилност”, закључила је она иако грађанима не сметају инвестиције него загађивачке инвестиције.

Оценила је да је споразум добар и да је добро да су светске компаније заинтересоване за улагање у енергетски сектор и да Србија тако започне енергетску транзицију.

“Предвиђене су аукције, јавно-приватна партнерства и тендери за све који желе да инвестирају у соларне електране, ветроелектране, електране на биогас и да се измени структура у енергетском миксу”, казала је Михајловић и додала да интересовање постоји, а да ће од законских оквира, односно, од јавних позива и тендера зависити да ли ће се пројекат реализовати.

Newsflash/Radio Slobodna Evropa

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!