ЖРТВЕ ПОЛИТИЧКЕ МАФИЈЕ: Крушевац за 13 година изгубио 11.000 радних места

0
(0)

Само три фирме у Крушевцу преживеле су процес приватизације. За 13 година у стечај или ликвидацију отишло је 26 предузећа са више од 11.000 радника.

Почетком јуна ове године започети су стечајеви у пет предузећа са 1.400 запослених. У некадашњем великом предузећу, “14. октобру”, које је својевремено имало 7.800 радника, од преосталих 750 само 35 радника није уписало социјални програм!

– Отишао сам уз социјални програм децембра прошле године. Годинама сам био вођа екипе која је бринула о енергетском систему. То је жила куцавица сваке индустрије. Када сам уписао социјални програм, а нико није ни покушао да ме задржи, знао сам да “14. октобру” нема спаса – прича варилац Драган Трифуновић.

Стечај је покренут и у “Савременом дому” који је некада упошљавао 958 радника.

Протести синдиката нису много помогли

– Изабрала сам одлазак на биро још када је понуђен први програм. Некада је то била солидна фирма, а сада су остале само рушевине и коров. Штета што су пустили да тако лако пропадне – каже Мирјана Миљковић.

Један од најупечатљивијих примера пропадања крушевачких предузећа је ГП “Јастребац” у којем је стечај уведен октобра 2002. године и још траје! За протеклих 13 година промењено је пет стечајних управника.

– Четвроспратна зграда у центру Бруса продата је за 33.000 евра! Кућа код Економске школе у Крушевцу за 16.000 евра, а купила ју је жена која је радила у Агробанци. Само на име изгубљених судских трошкова потрошено је 220.000 евра. Управна зграда је продата за 135 евра по квадрату, док су локали у центру продавани за 5.000 евра по квадрату. Нико нема представу колико је опљачкано – набраја Живомир Радовановић, члан Одбора за заштиту права 1.200 радника “Јастрепца”.

Преживеле само три фирме

Само три предузећа у Крушевцу, уз знатно смањење броја радника, преживела су приватизацију. “Мериму” је купио немачки “Хенкел”, “Душана Петронијевића” аустријски “Дуропак”, а “Рубин” бизнисмен Предраг Ранковић Пецони.
Радници “Јастрепца” добили су спор против државе на суду у Стразбуру, али већ 17 месеци не могу да наплате своја потраживања.

Као жртве транзиције остаће забележена предузећа попут “22. јула”, “Цепака”, “Агропромета” која су упошљавала од 250 до 400 људи.

На евиденцији незапослених тренутно је 16.114 особа, док у Синдикату процењују да у граду ради тек око 15.000 људи.

– У 26 фабрика које су у стечају или су ликвидиране радила су 11.053 радника. Тај број одговара трећини укупног броја запослених пре почетка приватизације. Зато Крушевац са правом називају “долина стечаја”. Неопходна нам је помоћ да спасемо барем преостале фирме попут Фабрике мазива, “Трајала”, “Бранка Перишића” у којима је остало око 1.800 људи – сматра Миленко Михајловић, председник Самосталног синдиката.

 

Славиша Миленковић, Блиц

Фото: С. Миленковић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

За раднике „Фијата” неће бити посла целог лета

5 (1) Преполовљена тражња на тржиштима Италије и Шпаније, на којима се највише продаје модел …

ПРЕКИД ПРОИЗВОДЊЕ: Радници Фијата од понедељка на плаћеном одсуству

1 (1) РАДНИЦИ компаније „Фијат Kрајслер аутомобили Србија“ у Kрагујевцу од 20. до 31. јула …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend