Александровац: Велика неолитска збирка ускоро пред очима јавности

5
(1)

После три године рада, Завичајни музеј Жупа у Александровцу свечано ће на Дан Светог Саве представити нову поставку. На око 400 квадрата чува се око 4.000 драгоцених предмета. Једна од највреднијих је Археолошка збирка која сведочи да је овај крај међу најстаријима у Србији. Отуда у новој поставци заузима кључно место.

Министарство културе и локална самоуправа уложила су више од три милиона динара у обимно сређивање музејске грађе и реконструкцију комплетне зграде некадашње „Куће попа Марка“, која је под заштитом Завода за заштиту споменика културе из Краљева.

– Комплетну праисторију посетиоци ће моћи да виде на савременији начин. Осмислили смо представу са неолитском кућом, двориштем и предметима из тог доба – каже за „Новости“ Иван Брборић, директор музеја.

Madam da Vutkovo
Madam da Vutkovo

– Најзначајнији део поставке су праисторијске фигурине са локалитета Витковачко поље, међу којима је најупечатљивија „Лејди оф Александровац“ са 35 центиметара висине, најрепрезентативнија „женска сфинга“, која припада винчанској култури (4. 500 – 3. 200 год. п. н. е.).

САРАДЊА СА САНУ

Завичајни музеј Жупе званично је отворен 27. јануара 1991. године захваљујући дружини ђака „Колегиума хисторикума Жупа“ при александровачкој гимназији. Сваке године се у организацији музеја одржи на десетине изложби, концерата, књижевних вечери, манифестација „Козник – град витезова“. Већ три године се под окриљем музеја одвија пројекат „Истраживање нематеријалне културне баштине Жупе“ у сарадњи са Етнографским институтом САНУ.

Venus de Zupa
Venus de Zupa

Поред „Лејди“ и три сродне фигурине од теракоте (печене земље), „Венус де Жупа“, „Мадам де Витково“ и „Мадам де Венчац“ са истог локалитета, на свега три километра од Алаксандровца наћи ће се у новој поставци, коју је на престижним изложбама виђена у Енглеској, Данској, Француској, Јапану. Ови симболи плодности сведочанство су првих пољопривредника из млађег неолита.

Madam de Vencac
Madam de Vencac

Александровачки кустоси довршавају сређивање историјске збирке (тренутно се ради историја 19. века), која ће уз етнографску (избор из 600 експоната са жупских винограда) и збирку из 20. и 21. века чинити јединствену поставку. Наш саговорник напомиње да ће коначна верзија изложбе имати око 1.000 експоната. У претходне три године радило се на реновирању канцеларија, увођењу грејања, сређивању депоа. Музеј је добио ново осветљење, фасаду, депое, видео надзор, одговарајућу заштиту и конзерваторску радионицу.

– У оквиру нове поставке представићемо средњовековне манастире, материјал са града Козника, а урадили смо и нову макету од камена манастира Дренче – истиче Брборић.

НАСЛЕЂЕ

ЗАВИЧАЈНИ Музеј има и богату фототеку са око 6.000 фотографија и негатива и библиотеку са близу 1.500 књига.

 

Новости

 

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Изложба фотографија пројекта „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“

0 (0) РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ОДБРAНЕ СЕКТОР ЗА ЉУДСКЕ РЕСУРСЕ Управа за традицију, стандард и …

Почела 53.Жупска берба у Александровцу, винари позивају у госте

0 (0) АЛЕКСАНДРОВАЦ – 53.Жупска берба у Александровцу почела је данас са најмлађим “берачима”. Полазници …

Један коментар

  1. Žikica Dačković-Župski

    Poštovani moji Župljani.
    Lepo je od vas da je muzej kulture konačno u završnoj fazi. Čestitam vam na svojerukoupornosti i istrajali da se ostvari još jedno lepo zdanje koje je nekada pokrenuo sa entuzijazmom nas profesor istorije i etnolog Miloslav Bondzić. Vama sve čestitke da ste ga sa svakom pozitivnom voljom dovršili. Ponosim se vama svima.
    Sa postovanjem Žikica Dačković-Župski

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend