Хелм

У Сплиту тиња на депонији, градом се шири дим, вукови прете становништву

Пожар на Кареповцу, код Сплита, поново тиња, поново гори и велик сплитско сметлиште, а градом се шири тежак смрад, а ако ватра захвати депонију том граду прети еколошка бомба, упозоравају стручњаци.

Дежурне службе, пише Слободна Далмација, напомињу да страха од новог пожара нема, али да ситуација нипошто није безазлена.

“Дим излази из Кареповца, ватрогасци су и даље на терену, али нема опасности од пожара”‘, кажу надлежни и објашњавају да је “вероватно ватра ушла у дубље слојеве, те да Кареповац сада треба натопити и затрпати”.

Смрад се осећа по целом граду, све до Солина, док се с Клиса пружа застрашујући поглед на Сплит.

Над градом се надвио велики димни облак, велик неколико километара, а из Ватрогасног оперативног центра да нема ветра који би разнео дим и рашчистио ваздух.

Службе апелују да таква ситуација не сме да се игнорише јер и сами ватрогасци препоручују грађанима да затворе прозоре својих домова и упале климе ако их имају.

Грђанима се такође саветује да редовно прате медије јер ће Завод за јавно здравство промптно известитити о евентуалном погоршању квалитете ваздуха.

У надлежном центру је римљено велики број позива забринутих грађана који таже савет како да се понашају у оваквој ситуацији.

Јавили су се и неки грађани који су врло забринути због тренутне ситуације и потенцијалне еколошке бомбе која прети Сплиту.

Они су у страху и да своју децу пошаљу ван града.

Из Центра кажу да разлога за панику нема.

“Квалитет ваздуха у Сплиту је јутрос задовољавајући и нема опасности за грађане. Стално пратимо стање и вршимо мерења, ако дође до погоршања ситуације јавност ће бити благовремено упозорена”, саопштио је Мате Херцег из жупанијског центра за Слободну Далмацију.

Са згаришта на Кили и Кареповцу и јутрос се диже густи дим који је прекрио шире сплитско подручје. У Сплиту се на отвореном тешко дише, а дим гризе за очи.

На подручју Жрновнице, Тугара, Строжанца и Срињина током ноћи није било већих проблема, јављају из Жупанијског ватрогасног оперативног центра. Иако је на овом подручју јутрос још увек видљив дим, нема веће ватре, а мање пламенове брзо санирају ватрогасци који обезбеђују пожариште.

На пожариште на Кареповцу такође је позван један канадер који ће ускоро обићи терен.

” Да се запалио Кареповац, страх ме је и да помислим шта би се догодило. Била би то катастрофа тешко замисливих размера”, рекао је за Слободну проф. др. сц. Станко Уршић, научник који годинама већ упозорава на опасности од спаљивања отпада.

Професор Уршић објашњава да је дим с депонија ‘катастрофално токсичан”.

ВУКОВИ БЕЖЕЋИ ОД ПОЖАРА ПРИБЛИЖАВАЈУ СЕ КУЋАМА

У околини Сплита и даље гори на три локације и, док Сплићани страхују од густог дима с Кареповца, становници Котленица и Смајића суочавају се с потпуно другачијим последицама пожара – вуковима, који се бежећи од ватре приближавају кућама.

Како је пренела сплитска Слободна Далмација, вукови су се приближили селу, тврде мештани који су се јавили редакцији тог листа.

Вукови, како наводе, беже пред ватром и приближили су се кућама.

“Велики пожар је веројатан разлог зашто су се вукови спустили ближе селу. Стално чујемо њихово завијање, то је тако језиво. Има мале деце, стараца, сви се боје, не смеју да изађу из својих кућа у страху од вукова”, рекао је један од престрашених мештана, апелујући на надлежни да регују.

НАЈАВЉЕНЕ ТЕМПЕРАТУРЕ ОПАСНОСТ ЗА НОВЕ ПОЖАРЕ

Пожари у Далмацији су углавном стављени под контролу, али метеоролози упозоравају на могућност избијања нових с обзиром на надолазехе врућине у наредним данима, а кише, кажу, нема ни на видику.

Нови топлотни талас, због продора афричког ваздуха, биће све изражајнији из дана у дан и, како се сада чини, у првом делу наредне седмице почеће да дува бура, што би могло бити опасно.

Иако би помогла у гашењу пожара, прва обилна киша на подручју Далмације могла би проузроковати велику катастрофу, с обзиром на то да је вегетација у потпуности уништена пожарима на неким подручјима, и да постоји опасност од ерозије тла, упозорава метеоролог Теа Блажевић, пренелис у хрватски медији.

Танјуг

фото: Танјуг,Хина

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!