120 пензионисаних америчких генерала отворено критикују политику председника Џозефа Бајдена
фото: US Navy

120 пензионисаних америчких генерала отворено критикују политику председника Џозефа Бајдена

Више од 120 пензионисаних америчких генерала потписало је отворено писмо у којем критикује америчког председника Џозефа Бајдена.

У писму се наводи да је „нација у дубокој опасности“. Угрожен је опстанак земље као уставне републике, сматрају официри.

„Не може се занемарити психичко и физичко стање врховног команданта (Оружаних снага САД Џоа Бајдена). Он мора бити у стању да брзо доноси тачне одлуке у области националне безбедности, било где, дању и ноћу“, истичу аутори писма.

У документу, који је потписало 124 особе, такође се говори да је тренутна администрација „диктаторским путем започела прави напад на уставна права америчких грађана, убрзано потписавши више од 50 извршних налога, заобилазећи Конгрес, од којих многи укидају ефикасну политику претходног руководства“.

Генерали су позвали ФБИ и Врховни суд да брзо делују када се појаве изборне неправилности и да их „не игноришу као 2020. године“.

Реакција војске ─ ерозија односа

Активни и пензионисани амерички официри сматрају да је писмо више од 100 генерала о психичком и физичком стању америчког председника „врло лош пример“ цивилно-војних односа.

Пензионисани пуковник Џефри Макосланд назвао је ово писмо „антидемократском кампањом“. Он је подсетио да се Сједињене Америчке Државе сматрају „једном од ретких демократских земаља у којој војници никада нису претили да ће преузму власт“.

„То је, по мом мишљењу, веома лош пример ерозије војно-цивилних односа у Америци, што је камен темељац наше демократије“, рекао је Макосланд за „Хафингтон пост“.

Са своје стране, бивши маринац Алекс Макој назвао је писмо пензионисаних генерала издајом. Према његовим речима, бивши официри су направили свој избор, „издавши огромну већину ветерана, верних заклетви“.

На последњим председничким изборима у САД победио је демократа Џозеф Бајден. Његов противкандидат, бивши републикански председник Доналд Трамп, више пута је говорио о преварама у процесу гласања, а његове присталице безуспешно су покушавале да преокрену резултате, укључујући и заузимањем Капитола, у којем је погинуло неколико људи.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

САД: Најмање 41 особа страдала у јаким кишама и поплавама у Њујорку и околним државама (видео)

САД: Најмање 41 особа страдала у јаким кишама и поплавама у Њујорку и околним државама (видео)

Најмање 41 особа страдала је у јаким кишама и поплавама изазваним проласком олује Ида у …

ЗВАНИЧНИ ПОДАЦИ: За 8 месеци у САД умрло више од вакцина него у претходних 30 година!

ЗВАНИЧНИ ПОДАЦИ: За 8 месеци у САД умрло више од вакцина него у претходних 30 година!

И све се то догодило у нешто више од 8 месеци… Према најновијим статистичким подацима …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *