fbpx

17 година од државног удара: Затиру и сећање на 5. октобар!

0
(0)

Србија данас броји седамнаести 5. октобар од дана када је народ на улици, бранећи изборну вољу, прекинуо владавину Слободана Милошевића. Пети октобар је био симбол великих промена, али овогодишњи 5. октобар Србија, како тврди грађанска јавност, дочекује у атмосфери гушења медијских слобода, сатанизације неистомишљеника и криминализације опозиције.

Зато неки од актера историјског „догађања народа“ сматрају да владајућа коалиција покушава да затре овај датум, а као пример наводе министра одбране Александра Вулина који је поручио да „треба процесуирати све који су 5. октобра 2000. упали у зграду тадашње Савезне скупштине“.

Изостала лустрација

– Тај симболични дан промена, 5. октобар, послао је јасну поруку грађана да ниједна сила не може да победи, ако њом управља зло. Зло увек покушава да криминализује и сатанизује добро, али није у стању да га победи. Такви само једном побеђују, и то због неспровођења лустрације, непозивања на одговорност и неуспостављања јасног система вредности који није у стању да препозна и осуди зло – каже Миливојевић.

Актуелни режим својим понашањем очигледно ствара услове да се понови 5. октобар, сматра Зоран Живковић, лидер Нове странке и некадашњи српски премијер. У осврту на покушаје обесмишљавања октобарских дешавања од пре 17 година,

Живковић је оценио да се скоро сви који су данас на власти са страхом и зебњом сећају тог датума.

– То је оправдан гнев, али њихов лични, јер су им тада грађани и велика опозициона коалиција покварили план за уништење Србије. Плаше се и сада да ће изгубити следеће парламентарне изборе и да ће их, ако покушају опет да краду гласове као на председничким изборима, поново сачекати гнев грађана. Међутим, лични кукавичлук неће променити ток историје, као што није ни у случају Милошевића – каже Живковић за „Вести“.

За овогодишњи 6. октобар најављени су велики грађански протести на улицама. Овај датум је симболично одабран као „пропуштени дан после“ када је, кажу организатори, требало да се раскрсти са старим режимом, што није учињено. Одиграва се без политичара, а за одбрану народне воље и слободне изборе глас ће на Тргу Републике у Београду подићи глумци, певачи, композитори и многе друге јавне личности. За 7. октобар излазак на улице најавили су војни и полицијски синдикати, као и пензионери.

Срђан Миливојевић, истакнути члан некадашњег Отпора, покрета који је словио за једног од носилаца промена, каже да је власт у којој има и оних из деведесетих искористила чињеницу да је 5. октобар био „револуција без насиља“.

– Сада се свете људима који су 2000. године довели до тога да се прекине спирала злочина као што су убиства Ивана Стамболића и Славка Ћурувије, па атентат на Ибарској – каже Миливојевић за „Вести“.

Он је указао да су неки људи деведесетих година прошлог века на страхотама стекли моћ и богатство, а то су и сачували јер после 5. октобра није било лустрације. Подсећањем на случај убиства Ивана Стамболића, Миливојевић указује да је он био ликвидиран уочи промене Милошевићеве власти, те да је убијен „превентивно“ јер је био ван политике.

– Ни нас данас не остављају на миру. Сатанизују јавно, позивају на информативне разговоре, а неки попут некадашњег ЈУЛ-овца Александра Вулина и на процесуирање учесника 5. октобра – рекао је Миливојевић за „Вести“.

Лажни позиви

Мада су протести најављени за 6. и 7. октобар, великом броју грађана је путем Фејсбука стигао позив са извесног профила „Џо Багериста“ да се дан раније окупе у центру града, а организатори тврде да је овај позив лажан.

Чувени Љубисав Ђокић Џо, у народу познат као Џо Багериста, појавио се у априлу ове године на протестима који су данима одржавани због, како су тврдили, крађе гласова на председничким изборима.

– Крчка се, крчка, опет ћу да палим багер. Нема без багера ништа, ја се сад њих не плашим – казао је том приликом.

Д. Декић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Западне службе припремиле, извеле, и платиле два највећа преврата у српској историји – 27. март 1941. и 5. октобар 2000. године

4.3 (15) ЗНАЧАЈНА дешавања у историји једног народа често је неопходно наново процењивати и оцењивати. …

Да ли ЕУ преко Сороша најављује државни удар и суспензију српског Устава?

4.5 (6) Јучерашња изјава Милана Антонијевића, представника Сорошеве невладине организације блиске властима у Србији и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *