Став

2022. је преломна година: Ако Вучић покраде и ове изборе Србије бити неће

Србија улази у преломну годину, у којој ће се на дужи рок одредити њена судбина. Опстанак Александра Вучића на власти значиће нестанак државе и народа. Деценија власти картела око Српске напредне странке већ је изазвала погубне последице, а њен евентуални наставак представљао би крај Србије.

Никад ниједан окупатор и агресор није успео да нанесе више штете Србији од Вучића, и то на све начине, и у материјалним добрима и у људству.

У рекордном року диктатор је опљачкао јавне ресурсе, распродао државну имовину, земљиште, реке, руднике, све… Јавни дуг је удвостручио, са 15 подигао га је на 30 милијарди евра. Кад се у то урачунају кредитне линије и уговори са страним банкама и инвестиционим фондовима, дуг државе износи више од 42 милијарде евра. Већи део тог новца уопште није уложен у инфраструктурне и било какве друге пројекте, него у џепове и на рачуне појединаца из врха картела. Тако је створена каста конвертибилних милионера и милијардера, који владају најсиромашнијим народом у Европи.

Пише: Предраг Поповић

Александар Вучић се сам, пред својом дворском свитом, хвалио како је од Рио Тинта добио „награду“ од пола милијарде евра за подршку њиховим пословним плановима за отварање рудника литијума у Јадарској долини и на још неколико локација широм Србије. Од Хашима Тачија, односно од албанских спонзора државности лажне државе Косово, Вучић је награђен са 300 милиона евра.

Не зна се колико је зарадио на пројекту „Београд на води“, који представља највећу праоницу прљавог новца у Европи. С обзиром да се у изградњи стамбених и пословних комплекса у Београду обрне више од милијарда евра годишње, може само да се претпостави да Вучићева провизија у послу с „некретнинама од кокаина“, за све ово време, није мања од буџета Србије. Шверц оружја, дроге, нафте и остале робе, за шта је недавно и званично, од стране Стејт департмента, оптужен Вучићев водећи оперативац у тој области Звонко Веселиновић, такође је донео вођи картела велику зараду.

У тај, и све остале облике криминала, Вучић је увукао чланове своје породице и најближе сараднике из странке и државних институција. У заједничком злочиначком подухвату опељешили су све што је вредело у Србији. Опијени мирисом туђег новца нису могли да се уздрже ни по цену угрожавања јавног здравља, стотина хиљада грађана, лекара и пацијената.

Вучић је искористио пандемију корона вируса за неограничену и некажњену пљачку државног буџета. У марту 2020. године, кад је увео ванредно стање, суспендовао је неколико закона, међу којима и Закон о јавним набавкама, Закон о буџету, и све остале системе контроле потрошње новца грађана. За три месеца буџет је пао у дефицит од 4,2 милијарде евра, што је историјски рекорд.

2022. је преломна година: Ако Вучић покраде и ове изборе Србије бити неће

После прве пљачкашке етапе, Вучић је наставио с истим активностима, само је применио друге начине. Куповину вакцина, респиратора, медицинске и заштитне опреме означио је као службену тајну и опет од јавности сакрио податке о томе од кога и по којој цену купује какву робу. Ипак, трагови су остали. Неки од њих су објављени на друштвеним мрежама. Примаријус др Славица Плавшић, специјалиста за плућне болести, пре неколико дана је објавила информације о какву заштитну опрему власт купује и прослеђује болницама.

– Набавка заштитне медицинске опреме је „државна тајна“, као и набавка респиратора, вакцина „предизборних лекова против ковида“ и ко зна чега још. И „све по закону“. Све здравствене установе добијају исту опрему. Набавке иду преко Републичког фонда за здравствено осигурање. Опрема се довози авионима, а из њих се пребацује у камионе и иде у централне магацине у Крагујевцу. Медицинску опрему здравствене установе и болничке апотеке преузимају из магацина четвртком поподне. Ту нема никаквих података како се роба набавља и по којој цени. Опрема је увек различита. Наравно, без прописане документације о квалитету. То траје од марта прошле године. Купује се без било каквих решења о регистрацији од стране Агенције за лекове и медицинска средства. Маске које нису намењене медицинском особљу и болницама. Чак и Кинези кажу да то нису медицинске маске. Заштитне рукавице су спаковане у транспортне џакове, по 500 комада левих и 500 комада десних, то број 6,5 или 7,5. Нити су медицинске, нити су стерилне, нити је велична одговарајућа. Не знам да ли постоји хирург који може да на руке навуче рукавице број 7,5. Стизале су и хируршке рукавице из Ирана, а на отпремници пише само „рукавице“. Скафандери из Кине уопште нису за медицинску употребу. Декларација са карактеристикама опреме, произвођач, дозвола… Тога нема – написала је др Плавшић на Твитеру.

По узору на олош, који је у свим ратовима профитирао на продаји неисправне робе држави, Вучић је у „рату против невидљивог непријатеља“ применио исти начин пљачке буџета. Кршећи све могуће законе, прописе, безбедносне процедуре и елементарне моралне постулате, у здравствени систем убацује опрему за коју се не зна од кога је и по којој цени купљена, а зна се само да није корисна. Не зна се ни колико је жртава већ изазвао тај злочин под велом „државне тајне“, као ни колико ће тек лекара, здравствених радника и пацијената страдати због употребе неадекватне заштитне опреме.

Међутим, и тај злочин је оставио трагове. Један од њих недавно је објавио Републички завод за статистику. Од јануара до новембра 2021. године у Србији је, према подацима РЗС, рођено 56.648 живих беба, а преминуло је 123.492 људи. За мање од годину дана Србија је изгубила 66.844 становника, цео један град величине Ваљева. Пре пандемије корона вируса, 2019. године, умрло је 37.059 људи више него што је рођено. Ових 30.000 покојника, колико их данас има више, показује резултат рада Вучића и превараната из тзв. Кризног штаба.

С обзиром на стање здравственог система може се очекивати да прошлогодишњи трагичан рекорд у негативном природном прираштају буде оборен ове, па и следећих година. Под изговором борбе против ковида, цео систем је прилагођен условима који спречавају нормално лечење пацијената од других болести. Изостанак правовремене дијагностике, праћење болести, промене терапије и одлагање неопходних операција на дужи период мора да доведе до повећања броја смртних случајева.

Власт о томе не брине. Нема разлога, нико од челника картела не лечи се у Србији. Новцем отетим од грађана плаћају лечење у најбољим и најскупљим европским болницама. Александар Вучић се лечи, између осталог, у Лондону, његов брат Андреј, као и бивша супруга Ксенија, у Паризу. Министар здравља Златибор Лончар и чланови његове породице лечили су се у Бечу. За здравствени систем Србије њих вежу само пословне, односно корупционашке комбинације.

Једна од тих уносних комбинација јесте и лек против ковида 19 америчке компаније МСД, који је Србија недавно купила, опет по непознатој цени. Лек је јавности представио највећи медицински експерт опште праксе Александар Вучић.

– Овај лек спасава животе и спречава смртност у огромном проценту. Односи се на људе који реагују у првих пет дана позитивности на корона вирус, обично за оне који су најугроженији, гојазније људе, оне који болују од дијабетеса и кардиоваскуларних болести. Лек је набављен за 11.500 пацијената, а ускоро ће га бити за 50.000 пацијената – рекао је Вучић на промоцији „предизборног“ лека против ковида, који је намењен само повлашћеним лицима са чланском картом.

Неизлечиво оболео од лоповлука, Вучић је пандемију короне искористио за пандемију черупања буџета. Кад се стекну околности, после промене власти, лако ће се раскринкати његове корупционашке комбинације. Међутим, никад се неће утврдити колико људи је гурнуо у болест и смрт преварама са неадекватном заштитном опремом.

Вучић је, по цену туђих живота, пандемију искористио за пљачку, а то ради и у условима колапса енергетског система. Крајем новембра прошле године објављени су подаци о пословању јавних предузећа. На првом месту нашла се Електропривреда Србије, која је остварила нето добит од 11,2 милијарде динара. Место вицешампиона припало је Србијагасу са 1,8 милијарди динара. Право стање ствари видело се средином децембра, кад је пао први снег. Пола Србије је остало без струје. Хаварије у ТЕНТ-у, једна за другом, дешавале су се и следеће две недеље.

До колапса енерго-система није дошло случајно, он је пројектован кашњењем с ремонтом постројења у ТЕНТ-у, набавком неквалитетног угља од кога пуцају котлови и нестручном организацијом рада. То су узроци проблема на свим нивоима, од врха ЕПС-а до локалних топлана.

– Бивши и садашњи директор градске топлане у Крушевцу лажима су скривали злоупотребу и пљачку која се врши у топлани. Угаљ, који се набавља од фирми чији су власници кадрови СНС-а, ситне је гранулације и доње топлотне моћи. Они практично ложе земљу, што су радници топлане и документовали, јер из угља расте трава. Одлуком од 29. септембра 2020. године прихвата се понуда предузећа Слога д.о.о. Крушевац за испоруку угља. Законски заступник предузећа Слога је Радојица Милосављевић. Ово је доказ како СНС својим кадровима гура новац из јавних предузећа у приватне џепове – тврди Иван Мандић, члан председништва Странке слободе и правде и градског одбора у Крушевцу.

Ако се тако набацују послови на локалу Радојици Милосављевићу, крушевачком тајкуну и најкрупнијем званичном спонзору СНС-а, може само да се претпостави колико на такав начин зарађују Вучићеви ортаци на нивоу државе. И пре децембарског колапса, због лоше обављеног ремонта турбина у блоку Б1, што је изазвало смањење производње, Србија је од октобра сваког дана куповала електричну енергију у вредности од око три милиона евра. У децембру је дневни трошак ишао и до 29 милиона евра. ЕПС је претрпео штету од 1,2 милијарде евра, који ће морати да се покрије из буџета, новцем грађана. Корист од трговине струјом, и то по повећаним ценама у време кризе, имају фирме повезане с браћом Вучић и њиховим кумовима.

Док немилосрдно пљачка Србију, Вучић се представља као њен спасилац. Краде на вакцинама и лековима, а тврди да то, попут Робина Худа, отима од богатих европских држава и дели напаћеном српском народу.

– Американци ме оптужују за корупцију. Доказ је чињеница да сам се трудио да набавим респираторе, лекове и вештачка плућа за наш народ, када су велики пресретали авионе и хтели да све оде у њихове земље. Они би лепо да живе, а ми лепо да умиремо. Супер, ја сам крив за то. То није никакав доказ никакве корупције, већ моје борбе, па макар био Робин Худ из једног малог народа који се борио за своје људе – рекао је Вучић.

Ни у томе није оригиналан. Четврт века пре њега с Робином Худом се идентификовала фолк певачица Весна Вукелић Венди. Вероватно Вучићу лепше стоје оне зелене шервудске хеланке, у каквима је приказиван Робин Худ, али последице његових лоповских авантура показују да ће пре бити да је он Робин Луд. Уосталом, нико нормалан, нико с макар мрвом људског достојанства не би себи дозволио онолико примитиван ниво лицемерја, чак ни у предизборне сврхе, каквим се служи напредњачки Робин Луд.

Лекаре и остале раднике у здравству скоро две године излаже зарази ковидом, тера их да користе заштитну опрему која то није, а онда обећава да ће их, пред изборе, наградити са по 10.000 динара. Вучић и његови ортаци само на једном контингенту опреме, на провизијама зарађују више него што ће добити сви лекари и медицинске сестре, које се излажу ризику сваки пут кад на лице ставе кинеске заштитне маске или неку другу опрему. Исти Вучић, који сад великодушно поклања новац здравственим радницима, лично је стопирао закон којим би се регулисало повећање плата запосленима у здравству.

Још лицемерније је изгледала Вучићева посета рударима у Колубари, којима је поклонио тепсију с посним колачима, које је, како каже, направила његова мама Ангелина. Средовечни човек с неколико званичних и оних других жена носи колаче које пече његова мама! Што каже Сузана Васиљевић – чега се паметан стиди, тиме се Алек поноси.

У том злу има система, Вучић намерно ствара услове у којима приходи радника и уопште животни стандард људи не зависи од системских решења, него од његове добре воље, од милостиње.

Вучић се пљачком бави као научно-истраживачким радом. Пљачком је постао најбогатији политикант у савременој историји Европе, а то је искористио и да повећа простор за политичке манипулације. Још као радикал, у оних неколико периода борбе против режима Социјалистичке партије Србије, Вучић је оптуживао Слободана Милошевића да системски уништава средњи слој друштва како би лакше манипулисао сиротињом.

– Милошевић зна да сиромашни људи не припадају ниједној класи, они су декласирани, одбачени и неорганизовани. Као што је писао Карол Чапек, сиромашни се никад неће наћи на степеницама које воде ка престолу, без обзира ко на њему седео. Сиромашни немају никакав утицај. Хиљаду радника може да помогне једном од њих да реши егзистенцијалне проблеме. Хиљаду сиромашних не може ни то, они не могу никоме ни парче хлеба да дају – говорио је Вучић.

Доласком на власт, пре десет година, Вучић је те идеје спровео у пракси. Створио је друштво у коме половина становништва живи у сиромаштву или у ризику од сиромаштва. За свако друго домаћинство квар на пегли или фрижидеру представља крупан финансијски изазов, како наћи новац за решавање проблема. Не чак ни губитак посла, довољно би било кашњење две плате, па да пола Србије падне у егзистенцијални пакао. Трагично стање види се и у конкретним бројевима. Кредитна задужења у привреди износе око 11 милијарди евра. Кредити становништва су око осам милијарди евра. У цивилизованим државама та разлика је десетоструко већа, што показује колико су сиромашни грађани Србије. Осим стамбених кредита, на које одлази око 3,3 милијарде евра, скоро исто толико (3,2 милијарде евра) иде на кеш кредите, а они су мера сиромаштва. Људи узимају кеш кредите да отплаћују друге дугове, да купе одећу, храну, лекове…

Поред такве Србије, из каменог доба, постоји и она друга, напредњачка, која је за своју декадентну пацовску буржоазију направила златно доба. Манекени напредњачког ужаса промовишу се на насловним странама Информера и осталих свињормера, у студијима Пинка, Хепија и РТС-а, на седницама Извршног, Главног и осталих страначких обора. Они хвале царево ново одело, љубе му руке, уздижу га у небеса… Саучесници у заједничком злочиначком подухвату свим снагама пљачкају Србију, живе у туђим кућама, зарађују на отетим пословима и фирмама, возе туђе аутомобиле, оргијају с туђим женама…

Сваки од њих личи на Александра Вучића. Такав је, рецимо, Марко Чадеж, са кежуал брадицом, огрнут баде мантилом и фирмираном женском ташном, као и клековача Сандра Божић, па и остала чудновата бића, која је диктатор извукао из тмине. Свака напредна штеточина личи на „шефа“, само не Данило Вучић. За разлику од оца, који је у својој 25 години већ имао каријеру ратног профитера и штеточине, престолонаследник Данило не губи време на политичке авантуре, ужива у свему што воле млади и крчми новац, који је његов тата отео од нормалног света.

Кад су објављене Данилове фотографије с Беливуковим ортаком Борисом Карапанџићем, тренутно притвореним због оптужби за убиства, диловање дроге и друга тешка кривична дела, онда Александар Вучић каже: „Па, шта? Били су на утакмици… Коме смета што мој син воли фудбал?“

За фотографије Данила и Аце Рошавог с неке журке, тата каже: „Ето како нападају моје дете, а Данило то тешко подноси, па је постао алкохоличар“. Кад дете од 25 година сликају у најскупљем италијанском ресторану, с куварима, после донаторске вечере, тата каже: „Данило је ишао да учи занат, хоће да буде кувар, хоће да поштено ради, а не као неки…“ Сад, пре неки дан, кад се појавила фотографија Данила с певачем Слобом Радовановићем на Копаонику, Александар Вучић ће рећи: „Ето, сад им смета и што Данило хоће да буде као Киа Коцкар.“

– Мрзитељима и критизерима смета што сам учествовао у отварању 260 фабрика, смета им напредак Србије – каже Вучић, који, као и његов син, нема ни 260 секунди поштеног рада у некој фабрици или на било каквом радном месту, осим у политици.

Данило Вучић је симбол несреће коју његов отац шири Србијом. Александар Вучић је криминализовао сина, брата, оца, кумове и најближе сараднике. Већина њих могла је да се бави неким нормалним пословима, да живи као сав поштен свет, али он их је увукао у своје злочине. Лажима и преварама, а онда и насиљем, Вучић је поделио народ. Створио је касту пребогатих скоројевића, која влада сиротињом. Тога су свесни сви грађани Србије.

Кад помисле на ситуацију у држави, већина људи реагује емотивно. Три најчешће и најјаче емоције су забринутост, узнемиреност и несигурност. Забринутост осети 46,2 одсто, неизвесност 41,9 одсто, узнемирење 29,5 одсто, а бес 23,8 одсто – показују резултати истраживања, које је урађено за потребе Уједињене опозиције Србије.

Свако нормалан мора да се тако осећа кад се сети да државом влада ментално поремећени диктатор, уверен да је господар живота и смрти, тела и душа свих поданика. Ипак, бригу, узнемирење и неизвесност осећају и припадници напредњачког картела. Паметнији знају да су прекардашили и да се ближи крај њиховој идили с елементима хорора, а глупљи реагују инстинктом, својственим криминалцима свих врста. Долази и време за свођење рачуна, што се види и из резултата овог истраживања, у коме чак 39,2 одсто испитаника тврди да, без обзира на све напредњачко зло, има наду у промене.

Вучић ће на све начине покушати да спречи промене. У сталној кампањи, злоупотребом свих државних ресурса и преко свих медија, Вучић лаже, кмечи, цвили, сикће, режи, оптужује, подмићује и прети. На све начине се бори против здравог разума, истине и правде.

Од Вучићеве власти, за ових десет година, из Србије је побегло више од 700.000 људи, већина с намером да се никад не врати. Милион породица је заувек разбијено и развејано белим светом. Такве губитке у људству Србија није претрпела ни за четири века турске окупације, као ни у светским и регионалним ратовима. Вучић је најзаслужнији што бабе и деде никад неће видети, чути и загрлити своје унуке, рођене у иностранству, у избеглиштву, а сад те старце подмићује са по 20.000 динара. По диктаторовом ценовнику толико вреди глас опљачканог човека, коме је уништена судбина.

Дотерали су до краја, пред коначни избор. А, избор је лак: или Вучић, или Србија. Уколико Вучић остане на власти, а то значи и на слободи, Србија ће остати поробљена. Да би се ослободила диктатуре нису довољне само новогодишње жеље, наде и призивање среће, потребна је и конкретна акција. Последњи је час.

magazin-tabloid.com

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Samo fali ko da ga zameni. Nema ni jednog na listi ko ne bi bio isti, ili gori. Dokle ćemo na izborima glasati protiv nekog, umesto za nekog. Završetak teksta “izbor je lak, Vučić, ili Srbija”. Kolilo znam nema opcije “Srbija” na biračkom spisku, zato su ovakvi tekstovi mlaćenje prazna slame. Do god ne postoji dobra opcija, nema ništa od popravka stanja, a razmislite zašto ne postoji!

  2. tacno duco! ovo je mlacenje prazne slame. i ko da vam veruje. pa sa ovoliko podataka oborili bi i godzilu a ne picoustog. stvarno nas smatrate majmunima. dokse ne oformi opcija protiv ovog mamlaza on ce da vlada dozivotno. a sto nema druge opcije!?! zato sti nijedan posten i normalan covek nece da se bavi politikom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!