Свет

.-. ..- … .. .— .- / .–. — …- .-. .- – .. .-.. .- / -.-. . -. – .- .-. / –.. .- / … .. –. -. .- .-.. -. ..- / … .–. .. .— ..- -. .- –.. ..- / ..- / .-.. ..- .-. -.. . … ..- / -.- — -.. / …. .- …- .- -. .

Повратак на Кубу се догодио захваљујући повећаним финансијским могућностима Русије и захлађењу односа са САД

У совјетска времена, у Лурдрсу је боравило око 3000 различитих стручњака и војника. Русија је до затварања центра држала упола мање. Сада ће их бити потребно још мање јер електронско извиђање последњих година све више постаје „ствар технике“

РУСИЈА и Куба постигле су начелни договор о враћању Русији на коришћење центра за сигналну шпијунажу у предграђу Хаване Лурдесу, пише московски лист „Комерсант“.

У време СССР, тај центар је омогућавао контролу над радио и телефонском везом на значајном делу територије „потенцијалног противника“.

Информацију да руске власти намеравају да се врате у центар који се налази на 250 километара од америчке обале „Комерсанту“ је потврдило неколико извора у структурама власти.

По речима саговорника листа, Москва је започела преговоре с Хаваном још пре неколико година.

Договор је постигнут током јулске посете председника Русије Владимира Путина Куби.

Тада је објављено да ће Русија отписати око 90 одсто кубанског дуга (око 32 милијарде долара).

Министарство одбране РФ и Генералштаб, у чијој надлежности ће се налазити центар, за сада нису коментарисали ову информацију.

Центар за сигналну шпијунажу је отворен 1967. године и функџионисао је до 2001. године.

Тада су се руске власти одрекле комплекса због недостатка средстава, а и под притиском САД.

Објекат на Куби је био најмоћнији совјетски центар за сигналну шпијунажу ван националне територије.

Одлуку о повратку на Кубу саговорници „Комерсанта“ објашњавају повећаним финансијским могућностима Русије и захлађењем односа са САД.

Један од саговорник листа појаснио је разлоге Москве речима:

„САД нису цениле наш гест добре воље“.

Зато је, по мишљењу високог функционера у Министарству одбране Русије, Москва имала довољно разлога да оживи пројекат, појачавши на тај начин копнени ешалон своје извиђачке групације.

На састанку с председником Државног савета Кубе Раулом Кастром Путин је обећао да ће Русија „помагати кубанским пријатељима да превазиђу илегалну блокаду“ острва.

Према речима Кастра-млађег, радарски центар у Лурдесу обезбеђивао је Совјетском Савезу 75 одсто свих информација о САД.

Истовремено са центром у Лурдесу била је затворена у совјетска војна база у вијетнамској луци Камран. Та лука је – по Путиновој одлуци – била обновљена прошле године.

Лурдес за савремену Русију може имати и већи значај него што је имао за СССР. Русија још увек нема космичко радио-извиђање, нити довољно специјалних бродова за хватање сигнала са територије „потенцијалног противника“.

У совјетска времена, у Лурдрсу је боравило око 3000 различитих стручњака и војника. Русија је до затварања центра држала упола мање.

Сада ће их бити потребно још мање јер електронско извиђање последњих година све више постаје „ствар технике“.

 

Факти

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!