АМЕРИКА У ШОКУ: Неко је поставио супер-радар на Куби, види је као на длану!

0
(0)

Која нација је управо изградила гигантску радарску куполу на Куби која може да шпијунира базе УСАФ-а са половине америчког копна?

Према новом извештају о надзору из магазина Дипломат, ексклузивни сателитски сници од марта 2017. године до маја 2018. године откривају ново проширени “сигнално обавештајни“ војни објекат у близини Бехукала на Куби.

Извештај се фокусира на масивна купола за радар која се налази на врху издигнуте бетонске структуре. На сателитским сликама, ова структура изгледа као огромна лоптица за голф, али је у ствари то заштитна купола у коју је смештена супер софистицирана радарска антена. Као што је напоменуо Дипломат, ова радарска купола је прва такве врсте међу разним шпијунским антенама у Бехукалу, које су коришћене за пресретање електронских комуникација, мониторинга балистичких ракета, и праћења сателита из САД.

Питање које највише збуњује америчке војне стратеге је: ко је дођавола обезбедио финансирање за изградњу нове шпијунске базе у овој земљи трећег света?

Дипломат пружа више сателитских слика које показују изградњу радарске куполе у близини града Бехукал у периоду између марта 2017. године и фебруара 2018. године. Иако је функција ове нове радарске куполе непозната са тренутних сателитских слика, постоји сазнање да су сличне антене коришћене за пресретање сигнала, праћење ракета, комуникационе везе са сателитом, радио комуникације, праћење објеката у свемиру, а у неким случајевима и за ремећење сателитских комуникација.

Магазин је истакао значајну индицију о новој радарској куполи: “Разлика у величини и архитектури нове структуре радарске куполе у поређењу са самосталним параболичним инсталацијама које су присутне у протеклих десет година у Бехукалу, указује на нови ниво улагања у такве објекте; извор ове инвестиције није познат.“

Дипломат детаљно описује како су се руска и кинеска влада окретале побољшању својих војних и економских инвестиција на Куби. 2014. године, председник Владмир Путин је отписао 90 одсто од 32 милијарде долара дуга Кубе још из совјетске ере. Сада Русија разматра оживљавање своје војне базе на Куби.

“Владе и Русије и Кине су недавно сигнализирале своју намеру да повећају војне и економске инвестиције на Куби. 2014. године је руски председник Владимир Путин отписао отприлике 90 одсто од 32 милијарде долара Куби из совјетског доба. Исте године, руски члан парламента је изјавио да би Русија поново успоставила врсту сарадње са Кубом коју је имала у Лоурдесу, сигнално обавештајно место на југу Хаване током Хладног рата (Лоурдес је затворен 2001. године).“

“Руска администрација је то порекла убрзо, али је 2016. године високи руски званичник одбране сугерисао да Русија размишља о поновном отварању војне базе на Куби. Руски сигнално обавештајни брод Виктор Леонов је пристао у луку Хаване 2014., 2015., 2017., и недавно у марту 2018. године, након извиђачке патроле дуж југоисточне обале САД-а која је укључивала излет на раздаљини од 20 наутичких миља од Кингс Баy базе подморница у Џорџији. 2017. године је Русија завршила нову копнену станицу за сателитске комуникације недалеко од Кубе, у Никарагви, наводно за сигнале типа ГПС, али се друге употребе не могу искључити.“

Занимљиво је да је Кина најзначајнији међународни кредитор и трговински партнер Кубе. Неколико кинеских компанија је најавило велике развојне планове на Куби током последњих неколико година.

“Највећи међународни кредитор и трговински партнер Кубе је Кина, која је недавно дала 120 милиона долара у развојном зајму за луку за контејнерске бродове у Сантијагу де Куба. У протекле три године, неколико кинеских компанија је најавило инвестиције у производне и истраживачке објекте на Куби, као и предложени голф терен у близини Хаване у вредности од 460 милиона долара.“

Пошто постоје ограничени докази путем ових сателитиских слика који указују на то да Пекинг стоји иза конструкције радарске куполе, амерички сенатор Марко Рубио је 2016. године упозорио да су Пекинг и Куба радили на програму за побољшање шпијнских база електронског надзора овог острва.

“Ово је уследило након државне посете кинеског председника Си Ђинпинга Куби 2014. године, у којој се састао са тадашњим председником Раулом Кастром, као и Фиделом Кастром. Кинески премијер Ли Кећанг је посетио Кубу 2016. године, састао се са браћом Кастро и потписао 20 споразума о сарадњи између ове две земље. Узајамне поседе врховних кубанских и кинеских војних лидера су се одиграле у поериоду од 2015-2017. године.“

Постоје оскудни јавни докази да Пекинг стоји иза ове нове радарске куполе у Бехукалу, али је амерички сенатор Марко Рубио, члан Комитета са међународне односе Сената, као и Одбора за обавештајне податке, 2016. године идентификовао Кину као активну у електронском надзору САД-а у Куби тако што је јавно указао на “ову кинеску станицу за прислушкивање у Бехукалу.“

У фебруару је објављен извештај о надзорним снимцима од неоткривеног извора, највероватније из филипинске Националне обавештајне агенције за координацију (НИЦА), који су дати филипинском mediju Daily Enquarer као доказ нових надзорних слика које приказују тежњу Пекинга да милитаризује спорна вештачки створена острва које контролише у Јужном кинеском мору. Као што је приказано, кинеска радарска купола у Јужном кинеском мору (десно) и кубанска радарска купола (лево) имају веома сличан дизајн.

И на крају, пријављено је да кубанска влада има дугу историју продаје својих пресретнутих података о америчким комуникацијама са купцима треће стране, рекао је Дипломат.

У приказу, постоји разлог да се верује да нова радарска купола може шпијунирати ваздухопловне базе УСАФ-а, америчку Централну команду, па чак и Вашингтон. Што доводи до питања, да ли је Русија или Кина била та која је финансирала шпијунску антену?

Извор: Курир/Diplomat

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Макрон тражи да се ЕУ осамостаљује од САД и постане пол у светској политици као Кина

5 (2) * Оценио да Савет безбедности УН  не функционише и да је то додатни …

mi6 centrala london

БРИТАНИЈА НАСТАВЉА ВЕЛИКУ ИГРУ: Карабашки рат и планови британско-турског савеза

5 (3) Свет наставља да расправља о ситуацији око Нагорно Карабаха, а у том контексту …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend