Хроника

Ако Вучићев брат и двојица „Кобри“ говоре истину – онда су неки жандарми садисти који мрзе премијера

Војни полицајац Саша Станковић из премијеровог обезбеђења: Када смо се приближили, жандарми су почели да се „концентришу“, док су двојица иступила и узвикнула „Стој, куда сте кренули?“. Тада су „цивил крупније грађе“ (Андреј Вучић) и „други цивил“ (Предраг Мали) извадили документа. Брат премијера је рекао „ево личне карте, идем код родитеља на ручак, пустите ме“. Ми смо показали службене значке и указали да смо припадници војне полиције на задатку

Додатно је рекао: „Даље се све брзо одвијало, како сам стајао лево, махинално сам испружио руку да смирим ситуацију и говорио ,војна полиција, нема потребе за тим’. Опколило нас је 10 до 15 жандарма. Добио сам ударац палицом у леђа, па у главу, а онда је почела серија удараца са свих страна. Био сам у чуду што добијам батине од колега“

Па наставио: Са једним цивилом сам успео да уђем у хаустор, али нас је ту сустигло неколико жандарма, који су покушали да ме разоружају и 10 до 15 минута су нас „боцкали“ палицама и шутирали

ФАКТИ: Можда је све управо овако било. А зашто можда? Између осталог, зато што војни полицајац Станковић брата Александра Вучића – Андреја Вучића – назива „цивил крупније грађе“, а немогуће је да неко ко обезбеђује премијера не зна његовог брата! Уколико га заиста није познавао (макар из виђења, макар толико да га препознаје као Андреја Вучића јер га тако препознаје пола Србије) – онда не може да буде део премијеровог обезбеђења…

ВОЈНИ полицајац Саша Станковић посведочио је данас у Вишем суду у Београду да су припадници Жандармерије батинали њега и још једног колегу, као и браћу премијера Србије и градоначелника Београда, иако су сви на захтев показали лична документа и службене легитимације.

Сведочећи на суђењу осморици припадника Жандармерије који се терете за пребијање Андреја Вучића и Предрага Малог, као и његовог колеге Саше Јовановића, Станковић је детаљно испричао како је дошло до инцидента изнад Славије, током одржавања Параде поноса 28. септембра 2014. у центру Београда.

Станковић, који је припадник премијеровог обезбеђења, испричао је суду да је 28. септембра 2014. године са колегама био на задатку опсервације ширег реона безбедног доласка премијера у родитељску кућу у Крунској улици

На углу Скерлићеве и Небојшине улице, он и Јовановић су срели брата премијера у друштву „једног цивила“.

Према његовим речима, Андреј Вучић му је рекао да иде код родитеља на ручак, и, будући да су ишли у истом правцу, кренули су заједно Пастеровом улицом, тако што су Андреј Вучић и Предраг Мали ишли „пар корака“ испред њега и Јовановића и путем нису разговарали.

Станковић је навео и да је тога дана била заказана Парада поноса и да је уочио „колеге жандарме“ у „сивим дигиталним“ униформама „разбацане“ по ћошковима и са штитовима наслоњеним на дрво, али и да кордона није било.

Додао је да је у Бирчаниновој улици видео и жандарме у црној униформи и неколико њихових возила – ленд ровер дифендера, те да је сматрао да ће са њима видети да ли имај у „неку важну информацију“.

Када су се приближили, жандарми су, како је навео, почели да се „концентришу“, док су двојица иступила и узвикнула „Стој, куда сте кренули?“

Тада су „цивил крупније грађе“ (Андреј Вучић) и „други цивил“ (Предраг Мали) извадили документа.

„Брат премијера је рекао „ево личне карте, идем код родитеља на ручак, пустите ме“, посведочио је Станковић и додао да су Јовановић и он показали службене значке и указали да су припадници војне полиције на задатку.

Станковић је нагласио да жандарми нису реаговали на њихово обраћање и да су узвикнули „одбиј“ и штитом и руком гурали Вучића и Малог.

„Даље се све брзо одвијало, како сам стајао лево, махинално сам испружио руку да смирим ситуацију и говорио „војна полиција, нема потребе за тим“, навео је Станковић.

Он је посведочио да их је опколило 10 до 15 жандарма, када је добио ударац палицом у леђа, па у главу, а онда је, како је навео, почела серија удараца са свих страна.

„Био сам у чуду што добијам батине од колега“, напоменуо је Станковић.

Даље је испричао да је са „једним цивилом“ успео да уђе у хаустор, али их је ту сустигло неколико жандарма, који су покушали да га разоружају и 10 до 15 минута их „боцкало“ палицама и шутирало.

Станковић је рекао да су их жандарми пустили тек када им је дошао командант Миленко Божовић, након чега је он позвао возача Костића, који их је све одвезао у зграду Владе Србије где им је указана прва помоћ.

У Влади Србије су сви добили неопходну помоћ, али и извињење од команданта Жандармерије Миленка Божовића и команданта Четвртог одреда Жандармерије Сенада Коштића.

Станковић је у судници препознао четири од осам оптужених жандарма – Далибора Ђорђевића, који је, како је навео, био у згради владе након инцидента.

Станковић је испричао да је Ђорђевићу тада у лице рекао да лаже, јер је на премијерово питање „Где су вас тукли (војни полицајци)” показао на предео око уста, а Станковић је био децидан да никакав отпор нису пружали нити кога ударили.

Окривљеног Бобана Лекића препознао је, како је навео, јер је био најкрупнији и имао је спуштен визир на кациги и од њега је добио највише батина, а Драгана Савића је препознао као жандарма који је иступио и од кога је такође добио ударце палицом.

Оптуженог Предрага Митровића препознао је као особу која је цивила крупније грађе (Андреја Вучића) ударила палицом и хтела да га шутне у главу, што је он успео да спречи руком.

Током његовог излагања, адвокат одбране Александар Ћурћић више пута је износио примедбе суду да тужилац у унакрсном испитивању директно сугерише сведоку шта да одговори, док је тужилац одбацио те тврдње истичући да је Станковић већ одговорио на та питања, као и да су питања одбране непрецизна.

Оптужени за тај инцидент су Предраг Митровић, Славко Стојановић, Драган Савић, Далибор Ђордевић, Златко Гигић, Бобан Лекић, Митар Милосављевић и Раде Матић.

Више тужилаштво у Београду терети припаднике Жандармерије да су као саучесници извршили кривично дело напад на војно лице у вршењу војне службе у стицају са кривичним делом злостављање и мучење.

Командант вода Жандарма терети се и за кривично дело злоупотреба службеног положаја, у вези са њиховим учешћем у догађајима на дан одржавања Параде поноса.

Тај инцидент догодио се 28. септембра 2014. године на углу улица Светозара Марковића и Бирчанинове, непосредно пред одржавање Параде поноса у Београду када је, из безбедносних разлога, у центру града било појачано присуство полиције.

О инциденту постоји и видео запис који су објавиле готово све телевизије.

Припадници Жандармерије су тукли Андреја Вучића, брата премијера Александра Вучића, Предрага Малог, брата градоначелника Београда Синише Малог и двојицу припадника „Кобри“ који су били са њима.

Танјуг, Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!