Економија

Буџетски дефицит за девет месеци 124,1 милијарди

БЕОГРАД – Дефицит буџета Србије у првих девет месеци ове године био је 124,1 милијарди динара, пошто су приходи били 534,4 милијарди, а расходи 658,5 милијарди динара, објавило је Министарство Финансија.

Ребалансом буџета за ову годину предвиђен је деФицит од 203,6 милијарди динара, при чему су расходи предвиђени на нивоу од 1.033,2 милијарде, а приходи од 829,6 милијарди.

Како је наведено на сајту министарства, у септембру је забележен деФицит буџета у износу од 19 милијарди динара.

Приходи су протеклом месецу остварени у износу од 61,2 милијарде динара, при чему су порески приходи износили 54,9 милијарди динара, а непорески 6,2 милијарде.

Све категорије пореских прихода, као и непорески, остварени су у очекиваним износима. Највећи приход, као и обично, забележен је по основу ПДВ-а и износи 30,1 милијарди динара, а по основу акциза је остварено 13,6 милијарди динара.

Остварење акциза у односу на јул и август је ниже, услед стабилизације прихода од акциза на дуванске производе на просечном нивоу и преноса дела уплате акциза на наФтне деривате у октобар.

Осим преноса, прва половина октобра би, услед промена висина акциза и на наФтне деривате и дуванске производе, требало да донесе повећани прилив и по том основу.

Остварени приход од ПДВ-а је на вишем нивоу него у претходном месецу услед тога што је и бруто 
наплата домаћег ПДВ-а била на вишем нивоу, а повраћаји су се после скока у августу вратили на уобичајени ниво.

Од осталих категорија пореских прихода може се издвојити порез на доходак, код кога је остварен већи прилив по основу осталих пореза из те категорије, првенствено пореза на дивиденде и то највероватније услед, тада предстојеће, промене пореске стопе.

Код непореских прихода, поред редовних прихода који су били на уобичајеном нивоу, забележен је приход по основу планиране уплате дела добити јавних предузећа од близу три милијарде динара.

Расходи буџета у септембру 2012. године извршени су у износу од 80,2 милијарде динара и за око 10 милијарди динара су већи у односу на претходни месец.

Највеће ставке на расходној страни представљају исплата плата запосленима и трансФери организацијама обавезног социјалног осигурања, чији се највећи део односи на пензије.

У септембру је исплаћена прва рата социјалне помоћи пензионерима са пензијом нижом од 15.000, тако да је и категорија социјална помоћ нешто већа од уобичајене. Док је већина осталих категорија расхода на нивоу који је забележен претходних месеци, значајно већи износ бележе расходи по основу камата што је карактеристично за овај и наредни месец (отплата камата на међународне кредите).

 

Танјуг


Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!