Економија

Рудно благо по Србији тражи 35 компанија

Београд – У Србији се, у наредних дванаест месеци, припрема отварање три нова рудника. А геолошка истраживања све више привлаче стране инвеститоре.

Србија је и даље једино налазиште на свету новог минерала – јадарита – које, по првим проценама, може да покрије најмање десет одсто светских потреба за веома траженим литијумом и бором. У региону смо и међу најбогатијима по резервама злата и бакра.

“ Потребна су у сваком случају додатна геолошка истраживања да би се у потпуности упознале све геолошке карактеристике тих лежишта2, наводи професор Рударско-геолошког факултета у Београду Раде Јеленковић.

„Најбитнија у целој причи је заправо економија. Производна цена бакра мора да буде мања од тржишне, продајне цене, у противном би се експлоатација радила с негативним економским ефектима, односно с губитком.“

За разним рудама и минералима у нашој земљи трага 35 компанија, а 80 одсто је са страним капиталом. Тренутно је отворено 120 истражних поља, а за још 90 се чека дозвола. Држава за истраживања нема пара.

„Геолошка истраживања су скуп и дуготрајан посао с великим ризицима“, објашњава геолог Душан Подунавац.

„Геолошка истраживања се по правилу не завршавају увек отварањем рудника, зато што је доказивање резерви посао комерцијалног типа, мора да покаже да постоји исплативост у отварање рудника.“

Дневник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!