Све рудници, налазишта злата, енергената и осталог рудног блага у Србији биће НАЦИОНАЛИЗОВАНИ!

0
(0)

Бор — Нови рудник бакра у близини Бора могао би да буде отворен 2021. године ако истражни радови и студија на пројекту „Чукару Пеки“ покажу позитивне резултате.

Прерада бакра би трајала од 12 до 15 година, речено је новинарима у компанији Ракита експлорејшн (Еxплоратион).

„Ради се Студија изводљивости горње зоне лежишта како би се утврдиле техничке, економске, социјалне и еколошке околности и проценила исплативост експлоатације и прераде бакра и злата овог лежишта“, рекао је генерални директор Раките Тимотхy Ливси.

Он је истако да се изградња рударских објеката и пратеће инфраструктуре планира за 2019. годину, ако резултати истраживања буду позитивни и обезбеде се неопходне дозволе.

Ливси је напоменуо да та компанија тренутно запошљава 410 радника, углавном из Србије, а око 1.200 радника би било ангажовано у изградњи објеката, док би око 600 људи било запослено током експлоатације руде.

Представници Раките су навели да досадашње анализе „горње зоне“ налазишта указују на могућност отварања подземне експлоатације на дубини од 450 до 850 метара, а очекује се производња од три до четири милиона тона руде са просечним садржајем бакра од 2,9 до 1,7 грама по тони.

Након експлоатације, како су навели у тој компанији, следи период рекултивације и санације подручја уз поштовање настрожијих светских критеријума.

„Јаловиште ће се налазити у непосредној близини погона за прераду руде и биће пројектовано и саграђено уз поштовање домаћег законодавства и регулативе, као и најбољих међународних пракси“, кажу у Ракити.

Током 2016. године, Ракита је користила услуге 246 компанија, од којих су 204 из Србије, а 37 процента чине компаније регистроване у Бору.

Ракита поседује дозволе за четири локације у источној Србији, и у заједничком је власништву компанија Невсун Рисорсиз (Ресоурцес) и Фрипорт Мекморан (Фреепорт-МцМоран Еxплоратион).

Невсун има 100 одсто удела у горњој зони и извођач је пројекта, док у доњој зони има 46 одсто власништва.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ко и како из Србије отима њено рудно богатство, племените метале и минерале?

0 (0) Већ пет година траје сезона лова на све што вреди у Србији, а …

Hatra’ah! И ти би фукаро секташка и издајничка моју дедовину да арчиш? Да ти не буде то много, шта мислиш?

0 (0) Шта то кажеш олошу издајнички? Да је вредност српског рудног блага и имовине …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend