Србија

У Београду откривен споменик мајору Милану Тепићу

У Београду је откривен споменик Милану Тепићу, мајору некадашње ЈНА, који је погинуо на данашњи дан 1991. године, када је себе дигао у ваздух заједно са складиштем у Бјеловару, не дозвољавајући да падне у руке хрватским снагама.

Споменик, који се налази на почетку улице на Дедињу која носи Тепићево име, открили су, уз највише војне почасти, његова ћерка Тања, син Александар и министри за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и одбране Александар Вулин.

“Овај споменик не указује част само Тепићу и његовој породици, него читавој Србији”, рекао је Ђорђевић.

Он је констатовао да је, захваљујући данас откривеном споменику, Србија праведнија држава “јер је одала признање јунаку који то заслужује и заштитила истину о човеку који је одлучио да оде у легенду”.

Тепић је, нагласио је Ђорђевић, држао задату реч, служио је земљу којој је положио заклетву, и кад је схватио да више не може да одбрани касарну, дигао је складиште у ваздух да оружје не би доспело у руке непријатељу.

“Војно складиште је дигао у ваздух и та експлозија и данас одзвања у нашим срцима… Његово дело је веће од свих нас и нема начина да то премеримо. Његово дело је немерљиво, жртвујући свој живот спречио је смрт недужних цивила”, рекао је он.

Ђорђевић је напоменуо да се такви хероји не рађају свакога дана, јер су људи као Тепић “одредили карактер и судбину читавог народа”.

Биста мајору Тепићу већ постоји у улици са његовим именом, а нови споменик, који је на видном месту, финансирало је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Фонет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!