Србија

Држава преузима дугове болница

Београд — Влада Србије усвојила је нацрте системских закона по којима држава преузима дуг од 13 милијарди динара болница за лекове и претвара га у јавни дуг.
Министар Динкић је у петак на конференцији за новинаре рекао да ће од 31. марта 2013. бити уведене централизоване јавне набавке у здравству, чиме ће бити забрањено болницама да купују лекове и опрему.

Динкић је објаснио да ће дуг болница према веледрогеријама бити плаћен у 12 једнаких тромесечних раста без камате током наредне три године. 
Министар је указао да су сви директори болница дужни да доставе фактуре Министарству финансија након чега ће Трезор платити тај дуг на рачун веледрогерија и напоменуо да Фонд здравства дугује још 13 милијарди динара.
Влада је усвојила нацрте закона из сектора здравства – Закон о преузимању дела обавеза здравствених установа према веледрогеријама, по основу набавке лекова и медицинског материјала и претварање у јавни дуг Србије, измене и допуне Закона о здравственој заштити и измене Закона о здравственом осигурању.
Циљ усвојених закона је да Фонд здравства скрати рокове плаћања за лекове и санитетски материјал са 200 дана на 150 дана у наредној години, на 120 дана у 2014. и 90 дана у 2015. 
Анализом ситуације утврдјено је да веледрогерије редовно плаћају обавезе производјачима лекова и ништа не дугују “Галеници”, чак плаћају авансно, а у плаћању “Хемофарму” и “Актавису” у року од 30 дана, рекао је Динкић.

У последње две-три године производјачи редовно добијају средства, али постоји проблем из прошлости када је држава платила огроман новац – 120 милиона евра за две веледрогерије “Велефарм” и “БГ фарм”, које нису пренеле тај новац “Галеници” и “Хемофарму”, али су оне сада у стечају и то је постало питање за “потпредседника (владе Александра) Вучића, министра полиције и правосудје”, навео је он. 

“То ће бити једн од најкрупнијих случајева који ће се истраживати у наредном периоду”, рекао је министар.
Динкић је указао и да се даје могућност општинама и градовима да ако желе плате рад лекара и медицинских сестара који су, кад је реч о републичком стандарду, прекобројни. 
Процењује се да је вишак тог медицинског особља око 14.000.
Он је напоменуо да то не значи да ће ти запослени бити отпуштени, већ локалне самоуправе могу да их преузму и плаћају из сопствених прихода. 
Болнице и домови здравља имају сопствене приходе који нису тако мали, приметио је министар Динкић.

 
Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!