Здравље

Европски суд правде: Храна произведена путем низа нових биотехнолошких техника узгајања – треба да буде сматрана ГМО

Стразбур – Европски суд правде је одлучио да храна произведена путем низа нових биотехнолошких техника узгајивања треба да буде сматрана генетски модификованим организмом (ГМО) и тако потпадне под строге европске регулативе за такве производе.

Та одлука суда, после које ће храна пролазити посебне безбедносне провере и ограничења у ознакама, сматра се великом победом активиста за животну средину над биотехнолошком индустријом.

Биотехнолошке компаније су радиле на новој генерацији технологија за промену генетског материјала биљака и животиња, и дуго се расправљало о томе да ли морају да се ускладе са европским прописима о ограничавање генетских модификација, који су много строжи од оних у САД.

У данашњој одлуци, суд је навео да организми створени новим узгајивачким техникама „потпадају, у принципу, под оквир Директиве о ГМО и подложни су обавезама које та директива намеће“.

Индустрија тврди да нове технике олакшавају стварање организама отпорних на сушу и болести, а истовремено хранљивијих, и да ће њихово подвргавање строгим прописима омести развој. Противници кажу да ће неконтролисани развој довести природу и здравље људи у опасност.

Немачка министарка за животну средину Свења Шулце поздравила је одлуку и назвала је „добром вешћу за животну средину и заштиту потрошача“ као и „јасном посвећеношћу принципа превентивности у Европи“.

„Сад коначно имамо потребну правну сигурност и транспарентност за потрошаче, истраживаче и индустрију. Заштита животне средине и здравља су наш највиши приоритет и кад се ради о новим генетичким технологијама“, рекла је Шулцеова.

НСПМ/Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!