Србија

Како ће Србија објаснити (не)напредак у случају несталих беба?

После претњи и доделе полицијске заштите члану владине Комисије за истраге, држава треба да пошаље извештај Савету Европе до 1. октобра
Како ће Србија објаснити (не)напредак у случају несталих беба?

Афера несталих беба није ни близу решења, чини се након претњи које је добио члан владине комисије за истраге ових случајева Радиша Павловић, а држава мора да поднесе извештај о напретку Савету Европе до 1. октобра.

Док Павловић, и поред претњи које је добио, верује да држава чини све да открије истину о деци за коју се сумња да су украдена, постоји озбиљна могућност да Комитет министара Савета Европе поново опомене Србију због начина на који су се државни органи до сада односили према овом проблему.

На претходном заседању Комитета у јуну ове године, поново је упућен позив властима у Србији да успоставе механизам за решавање сваког појединачног случаја и да до 1. октобра ове године обавесте Комитет о предузетим мерама на усвајању закона о несталим бебама. Оцену тог извештаја Комитет би требало да донесе на заседању у децембру, како је раније саопштено.

У међувремену, случај несталих беба поново је дошао под лупу домаће јавности када је Удружењу за истину о несталим бебама и његовом председнику Радиши Павловићу додељена двадесетчетворочасовна заштита због претњи и застрашивања. Павловић је, иначе, представник родитеља у Комисији за истраге Владе Србије.

Павловић је МУП-у пријавио да му је прећено смрћу телефонским путем, бушене су му гуме, разваљена хауба на аутомобилу, због чега је тужилаштво ставило под полицијску заштиту њега, његову породицу и Удружење у Крагујевцу. Павловић је за наш лист поновио да је уверен да је мотив за овакве нападе на њега то што је дошао до нових сазнања о деци која су нестала из породилишта и особама одговорним за то.

– Уверен сам да су ме пратили и претили ми због откривања нових чињеница о бебама. То су вероватно припадници службе државне безбедности из претходних режима, и лица код којих се сада налазе отета деца – истиче Павловић. Он додаје да овим није застрашен, већ сигуран да држава, која му је и доделила заштиту, сада може да дође до истраге о деци.

– Држава је формирањем комисије апсолутно испунила пресуду Европског суда која каже да треба омогућити сазнавање чињеница о сваком детету. А организације и удружења, као што је Јуком, који тврде да пресуда није испуњена, само манипулишу овом причом. Ја верујем да Александар Вучић и Небојша Стефановић имају капацитета да открију истину о бебама – наглашава Павловић.

Из Комитета правника за људска права Јуком наглашавају да нема говора о било каквим манипулацијама, већ о озбиљним пропустима државе због којих је и Савет Европе опомињао Србију у више наврата.

Ана Јанковић Јовановић, правница Јукома, за Данас подсећа да испуњење пресуде Европског суда за људска права подразумева доношење закона о несталим бебама и сазнавање чињеница о деци, на чему до сада ништа није урађено.

– Ни сама држава није до сада у својим извештајима наводила ту комисију јер још увек нема резултата. Није донет ни правилник о њеном раду, а како нам је и из Владе објашњено, правилник не може да се усвоји јер један члан, управо Павловић, тражи право „златног гласа“, што остали не прихватају – нагласила је она. Јанковић Јовановић додаје и да нема назнака да ће се до рока за нови извештај, 1. октобра, ситуација било како побољшати.

– Комитет министара је до сада доносио одлуке и привремене резолуције у којима најоштрије осуђује непоступање Србије. Ако не испоштујемо обавезе из ове пресуде, доводимо у питање наше чланство у Савету Европе, упозорила је Јанковић Јовановић.

Усвајање закона неизвесно

Савет Европе више пута је позивао Србију да хитно усвоји закон о несталим бебама како би се расветлила судбина деце која су наводно нестала из српских породилишта. Предлог тог закона Влада Србије упутила је 8. марта скупштини на усвајање, међутим он се до данас није појавио на дневном реду. У међувремену, родитељи су тражили повлачење, измене овог текста закона. Њихов предлог је подржао и тадашњи народни посланик Мехо Омеровић, који се у вези тога писмом обраћао премијерки Ани Брнабић. Омеровић је, међутим, касније поднео оставку, а даљих информација о статусу нацрта закона нема.

Пише: А. Поповић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!