Друштво

Шта се крије иза Медијске стратегије: „Власт жели да финансира партијска гласила нашим новцем“

Рад на новој Медијској стратегији је само маневар власти за куповину времена како би се легализовало финансирање партијских гласила у Србији јавним средствима, оценио је у Крагујевцу члан Радне групе за израду нове Медијске стратегије Вукашин Обрадовић.

Говорећи у дебати о медијској ситуацији у Србији, Обрадовић је поручио да је у заблуди свако ко мисли да власт заиста жели да направи Медијску стратегију, а потом донесе медијске законе и осигура постојање медија који ће имати критичко мишљење.

Новинари и медији немају чему добром да се надају, јер ова власт не жели критичке медије као корективни фактор и четврти стуб демократије, нити јавност као део политичког процеса, истакао је Обрадовић. Уз напомену да говори у своје име, он је оценио да власт једино жели да под својом контролом држи што већи број медија и да је цео процес рада на Медијској стратегији, и касније на изради медијских закона, усмерен ка томе да се легализује оно што се већ дешава – финансирање партијских медија средствима грађана. Обрадовић (на слици испод) је у Крагујевцу присуствовсо промоцији документатног филма „Тихо нестајање крагујевачких медија“, чији је аутор новинарка Бојана Влајовић Савић.

Влајовић Савић рекла је ФоНету да је тим филмом желела да скрене пажњу јавности на питање заштите јавног интереса у инфомисању. Треба рећи да је нерасписивање конкурса за суфинасирање медијских пројеката само један од проблема у овој области, јер са друге стране имате чињеницу да се озбиљан новац издваја за редовно функционисање Радио телевизије Крагујевац (РТК) и то често на врло сумњив и нетранспарентан начин, рекла је Влајовић Савић.

Она је истакла да Петиција коју је потписало 10.000 Крагујевчана за опстанак РТК служи као алиби за актуелну политику градске власти у области јавног информисања. За то би увек и свуда требало подсећати да су грађани ставили потпис на петицију којом су захтевали да се по хитном поступку пронађе решење за РТК које ће омогућити опстанак те медијске куће са слободним, правовременим и истинитим информисањем. Подсетила је да је уредбом владе омогећен опстанак РТК, „али је питање да ли су грађани за силан новац који је у то уложен добили оно што су тражили“.

(извор: данас.рс)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!