Азија

Индијски Миг-21 оборио пакистански Ф-16, земље на ивици општег рата! (видео)

ИСЛАМАБАД  Премијер Пакистана Имран Кан позвао је данас на разговоре са Индијом, и рекао да се нада да ће „здрав разум” спречити ескалацију сукоба између два нуклеарно наоружана суседа.

„Историја нам говори да су ратови пуни лоших избора. Моје питање је да ли себи, с обзиром на оружје које имамо, можемо приуштити лош избор”, рекао је Кан за време кратког телевизијског обраћања нацији, преноси Ројтерс.

„Потребно је да седнемо и да разговарамо” додао је Кан.

Пакистан је нешто раније саопштио да је оборио два индијска војна авиона, само дан након што су индијски борбени авиони покренули ваздужне нападе на пакистански део Кашмира, у знак одмазде за милитантни напад на индијске трупе у Кашмиру од 14. фебруара, у којем је погинуло најмање 40 војника.

Како јавља Раша тудеј, позивајући се на званични Њу Делхи, Индија је, према незваничним информацијама оборила пакистански борбени авион  Ф-16, а изгубила сопствени МиГ-21.

„У ваздушном удару, МиГ 21 индијског ваздухопловства оборио је борбени авион пакистанског ваздухопловства, који је пао на територију Пакистана”, изјавио је новинарима портпарол индијског Министарства спољних послова Равеш Кумар.

Додаје и да је изгубљен један индијски авион „МиГ21”, а да је пилот нестао.

„Пакистан тврди да је пилот у њиховом притвору. Тренутно утврђујемо чињенице”, изјавио је Кумар новинарима.

Претходно је пакистанска војска саопштила да су два индијска пилота заробљена након што су пакистанске ваздухопловне снаге обориле њихов авион на пакистанској страни спорног региона Кашмира.

Један од од пилота је, како је саопштено, повређен и примљен у војну болницу, док је други у притвору, пренела је агенција АП.

Пакистанска војска је саопштила и да је авион индијског ваздухопловства оборен на пакистанској страни „линије раздвајања” у Кашмиру.

Напад Пакистана је изведен само дан након што су индијски борбени авиони покренули ваздушне нападе на „терористичке базе” у пакистанском делу Кашмира, у знак одмазде за самоубилачки напад на индијске трупе у индијском Кашмиру од 14. фебруара, у којем је погинуло најмање 40 војника.

Индија потврдила да је изгубила један Миг-21 и да је пилот нестао

ИСЛАМАБАД  Индија је данас саопштила да је један од њених ловаца „Миг-21” изгубљен у инциденту с пакистанским авионом у индијском делу Кашмира и да је његов пилот нестао, преноси Бета.

Пакистан је раније данас саопштио да је оборио два индијска авиона и заробио два пилота.

Портпарол индијског Министарства спољних послова Равеш Кумар изјавио је да је оборен и један авион пакистанског ратног ваздухопловства и да су индијске снаге виделе како он пада на пакистански део Кашмира.

Кумарова изјава уследила је неколико сати пошто је Пакистан саопштио да је његово ратно ваздухопловство оборило два индијска авиона која су прешла границу у Кашмиру и заробило два индијска пилота, од којих је један повређен. Кумар је рекао да Индија и даље „проверава” да ли је њен пилот у притвору у Пакистану.

И Русија позвала Индију и Пакистан на уздржаност

МОСКВА – Русија је забринута због растућих тензија између Индије и Пакистана, и позива две земље да се уздрже од даље ескалације тензија, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков, преноси Танјуг.

Он је новинарима рекао да Москва прати читаву ситуацију, преноси руска агенција Тас.

„Веома смо забринути због недавног развоја догађаја и пратимо ситуацију. Позивамо две стране да се уздрже од ескалације тензија”, рекао је Песков.

Претходно су и Сједињене Државе и Кина позвале две земље на смиривање напетости, након акције ваздухопловних снага Пакистана у којој су оборена два индијска авиона и заробљена два пилота.

Тензије између Индије и Пакистана су порасле након самоубилачког напада у индијском делу Кашмира 14. фебруара, у коме је погинуло најмање 40 војника.

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!