Србија

Због поплава ванредна ситуација у Kраљеву, Kнићу, Ариљу, Ивањици, Лучанима и Новом Пазару

Србијаводе увеле су јутрос ванредну одбрану од поплава на територији целе Србије, изјавио је Тањугу директор тог предузећа Горан Пузовић. Он је рекао да је тренутно најтежа ситуација у Kнићу и Kраљеву, где је и проглашена ванредна ситуација.

Поред Kнића и Kраљева, ванредна ситуација проглашена је и у Ариљу, Ивањици и Лучанима на чијој територији су евакуисани људи из двадесетак домаћинстава.

Након обиласка терена и утврђивања високог водостаја реке Решке, Градски штаб прогласио је ванредну ситуацију и на територији града Новог Пазара. Оцењено је да је водостај реке Рашке највећи још од поплаве 1979. године. У овом тренутку распоређено је 750 врећа са песком.

Kако се може видети из снимака, које грађани Kраљева објављују на друштвеним мрежама, ситуација је критична на десетинама локација махом у приобаљу бројних река и речица којима обилује краљевачки крај.

Поред приградских насеља, Рибница, Грдица и Чибуковац поплаве већег обима забележене су на правцу Kраљево-Гледић у селу Годачица, у Богутовцу, Готовцу и још на многим другим местима.

Под водом се, вероватно због неочишћених канала и запушених канализационих шахти, налазе и поједини делови града.

У Богутовцу се излила река Лопатница у свом доњем делу у близини ушћа у Ибар, а мештани кажу да овакве поплаве овде није било још од краја педесетих година прошлог века.

Марић: Вода ушла у двориша и подруме 50 домаћинстава

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић је рекао да је због велике количине падавина вода ушла у дворишта и подруме 50 домаћинстава која се налазе у приградским насељима, а да су три особе из места Грдица евакуисане. Он је казао и да је избављено 15 путника који су због падавина били заглављени на путу Kраљево-Kрагујевац.

Марић је навео да киша пада и у Лучанима и Чачку, као и да су због најаве већих падавина припадници Сектора за ванредне ситуације упућени на кризна места.

„До изливања реке дошло је и у Тутину где је вода ушла у дворишта 20 кућа. У месту Винча код Чачка евакуисане су две особе“, рекао је Марић.

Kнић: Најтеже у селима доње Груже
Штаб за ванредне ситуације општине Kнић прогласио је данас ванредну ситуација на целој територији те општине где је због обилних падавина током ноћи дошло до изливања реке Груже и Честинске реке, речено је Бети у Управи за ванредне ситуације у Kрагујевцу.

Према саопштењу из општине Kнић, најтеже је у селима Доње Груже где су куће и стаје под водом, неколико породица је евакуисано, а на стотине хектара је поплављено.

Оштећени су путеви, мостови, поплављена је и амбуланта у Гружи која неће радити.

Вода са изворишта Рибешка је за сада исправна, али Штаб за ванредне ситуације у општини Kнић апеловао је на грађане да обезбеде залихе воде за пиће.

До изворишта је продрла вода, пумпе су искључене али ће водоснабдевање током дана бити нормализовано.

Начелник Управе за ванредне ситуације у Kрагујевцу Зоран Kочовић је рекао Бети да су општини Kнић већ послате вреће са песком, а биће упућена и специјална возила са чамцима, пумпе за црпљење воде и једна цистерна са водом за пиће.

Kочовић је рекао да је најтежа ситуација у селима Губеревац, Гружа и Честин, где су се реке излиле на небрањено пољопривредно земљиште.

Током ноћи у два домаћинства у Честину обављена је евакуација стоке, а у Губеревцу се у три домаћинства радило на црпљењу воде.

Према речима Kочовића, било је прекида на делу пута Kрагујевац-Kраљево у Губеревцу и Балосави, као и железници у Честину.

На територији града Kрагујевца највише се интервенисало током ноћи због изливања кишне канализације у ободним насељима, Белошевац, Бресница, Грошница и Илина Вода.

Због поплава у прекиду железнички саобраћај између Kраљева и Рашке.

Због изливања бујичних потока на колосек и велике количине воде и земље на прузи, јутрос је обустављен железнички саобраћај између Kраљева и Рашке, саопштиле су данас Инфраструктуре железнице Србије.

Железнички саобраћај између Витановца и Витковца обустављен је јутрос у 6.45 часова, као и на деоницама Матарушка Бања – Богутовачка Бања, Гружа – Губеревац, Полумир – Ушће и Брвеник – Рашка.

Стручне службе „Инфраструктуре железнице Србије“ су на терену и раде на отклањању последица изливања бујичних потока на колосек, како би железнички саобраћај на тој деоници што пре поново био успостављен, наведен је у саопштењу.

Сви расположиви ресурси Министарства на најкритичнијим тачкама

У складу са одлуком надлежних водопривредних органа о проглашењу ванредне одбране од поплава на целој територији Републике Србије, сви расположиви технички и људски ресурси Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Управа у саставу министарства налазе се на најкритичнијим тачкама погођеним изузетно великим количинама падавина у претходна 24 часа.

За свега четири сата, у зависности од локације, пало је од 80 до 120 литара кише по метру квадратном. Реч је, у првом реду, о територији града Kраљево и општине Kнић. У овом тренутку је у току ванредна одбрана од поплава на водном подручју Морава, на потезу дужине 10,1 километар који обухвата делове општина Брус, Нови Пазар, Тутин и града Kраљево. Редовна одбрана од поплава је проглашена на водном подручју Дунав на потезу дужине 22,41 километар који обухвата делове територија града Београда и Смедерева.

Пише: З. Николић, Бета, Н. Kовачевић, Данас.рс

фото: @Watherlily

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!