Економија

Половина тржишта српских вода у рукама „Пепсија” и „Кока-Коле”

Куповином „Књаз Милоша”, „Пепсико” и чешке карловарске минералне воде – „КМВ” преузеће лидерску позицију на српском тржишту минералних и изворских вода са учешћем од готово 28 одсто. Уз „Кока-Колу”, која је такође била заинтересована за фабрику у Аранђеловцу и у чијем власништву је „Роса”, два највећа светска играча имаће готово половину овог тржишта. Цена по којој је „Мид Европа партнерс” продала „Књаз Милош” званично није објављена, али се у медијима спекулише да су купци спремни да за „Књаз” издвоје између 200 и 250 милиона евра.

„Карловске минералне воде”, иначе највећи дистрибутер безалкохолних пића у централној Европи, и „Пепсико”, глобални произвођач хране и пића који послује у више од 200 земаља и територија широм света, договорили су заједничко улагање, то јест куповину 100 одсто власништва у српској компанији „Књаз Милош”, саопштио је „Пепсико”.

– Ова трансакција обухвата куповину производних капацитета компаније „Књаз Милош” у Србији, као и добро позициониране брендове као што су „књаз милош”, „аква вива”, „гуарана”, „ремикс”, „густо” и друге – пише у саопштењу. Очекује се да ће трансакција бити завршена у трећем кварталу ове године пошто стигне и одобрење Комисије за заштиту конкуренције.

„Пепсико” и КМВ успешно сарађују у централној Европи. Чешка компанија је произвођач и дистрибутер „пепсико” пића у Чешкој Републици, Мађарској, Словачкој и Бугарској, као и дистрибутер њихових грицкалица у Чешкој, Словачкој и Мађарској.

„Мид Европа” и њен партнер у Србији бизнисмен Андреј Јовановић од почетка године продали су и пожаревачки „Бамби” „Кока-Коли” за 260 милиона евра. „Бамби” су 2015. године купили од Дунав храна групе заједно са „Књаз Милошем” и „Имлеком” за 575 милиона евра. Интересантно је да су бизнисмени Андреј Јовановић и Бојан Миловановић још 2008. године своју компанију „Марбо”, произвођача грицкалица са неколико врло успешних брендова, продали управо „Пепсију” за 200 милиона евра. У јавности се спекулисало да је у том тренутку „Пепси” разматрао куповину „Књаз Милоша” од инвестиционог фонда Дунав храна група.

Професор Томислав Јовановић, један од највећих стручњака за воде у Србији, каже за „Политику” да очекује да ће они који су купили ову реномирану компанију са дугачком традицијом, наставити да је развијају, као и да уважавају досадашња истраживања.

– Иза „Књаз Милоша”, као и већине наших вода, стоји наука – каже Јовановић и истиче да је „књаз милош” у рангу најбољих минералних вода у својој категорији. Јовановић очекује да ће овом трансакцијом најпознатији српски бренд у категорији вода добити и нова тржишта на којима до сада није био познат.

Иначе, један од нових власника „Књаз Милоша”, чешка фабрика воде КМВ направила је велики продор у продаји безалкохолних пића у централној Европи. Извози у 20 земаља и има 11 производних постројења и запошљава око 2.400 радника. На свом сајту јуче су већ објавили и инфромацију о новом пословном потезу у Србији и списак и фотографије нових производа из погона „Књаз Милоша” које планирају да уврсте у своју понуду.

Аутор: Ивана Албуновић – Јелица Антељ, Политика.рс

Фото Д. Јевремовић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!