fbpx
Насловна / Србија / Економија / Половина тржишта српских вода у рукама „Пепсија” и „Кока-Коле”
Половина тржишта српских вода у рукама „Пепсија” и „Кока-Коле” 1

Половина тржишта српских вода у рукама „Пепсија” и „Кока-Коле”

Куповином „Књаз Милоша”, „Пепсико” и чешке карловарске минералне воде – „КМВ” преузеће лидерску позицију на српском тржишту минералних и изворских вода са учешћем од готово 28 одсто. Уз „Кока-Колу”, која је такође била заинтересована за фабрику у Аранђеловцу и у чијем власништву је „Роса”, два највећа светска играча имаће готово половину овог тржишта. Цена по којој је „Мид Европа партнерс” продала „Књаз Милош” званично није објављена, али се у медијима спекулише да су купци спремни да за „Књаз” издвоје између 200 и 250 милиона евра.

„Карловске минералне воде”, иначе највећи дистрибутер безалкохолних пића у централној Европи, и „Пепсико”, глобални произвођач хране и пића који послује у више од 200 земаља и територија широм света, договорили су заједничко улагање, то јест куповину 100 одсто власништва у српској компанији „Књаз Милош”, саопштио је „Пепсико”.

– Ова трансакција обухвата куповину производних капацитета компаније „Књаз Милош” у Србији, као и добро позициониране брендове као што су „књаз милош”, „аква вива”, „гуарана”, „ремикс”, „густо” и друге – пише у саопштењу. Очекује се да ће трансакција бити завршена у трећем кварталу ове године пошто стигне и одобрење Комисије за заштиту конкуренције.

„Пепсико” и КМВ успешно сарађују у централној Европи. Чешка компанија је произвођач и дистрибутер „пепсико” пића у Чешкој Републици, Мађарској, Словачкој и Бугарској, као и дистрибутер њихових грицкалица у Чешкој, Словачкој и Мађарској.

„Мид Европа” и њен партнер у Србији бизнисмен Андреј Јовановић од почетка године продали су и пожаревачки „Бамби” „Кока-Коли” за 260 милиона евра. „Бамби” су 2015. године купили од Дунав храна групе заједно са „Књаз Милошем” и „Имлеком” за 575 милиона евра. Интересантно је да су бизнисмени Андреј Јовановић и Бојан Миловановић још 2008. године своју компанију „Марбо”, произвођача грицкалица са неколико врло успешних брендова, продали управо „Пепсију” за 200 милиона евра. У јавности се спекулисало да је у том тренутку „Пепси” разматрао куповину „Књаз Милоша” од инвестиционог фонда Дунав храна група.

Професор Томислав Јовановић, један од највећих стручњака за воде у Србији, каже за „Политику” да очекује да ће они који су купили ову реномирану компанију са дугачком традицијом, наставити да је развијају, као и да уважавају досадашња истраживања.

– Иза „Књаз Милоша”, као и већине наших вода, стоји наука – каже Јовановић и истиче да је „књаз милош” у рангу најбољих минералних вода у својој категорији. Јовановић очекује да ће овом трансакцијом најпознатији српски бренд у категорији вода добити и нова тржишта на којима до сада није био познат.

Иначе, један од нових власника „Књаз Милоша”, чешка фабрика воде КМВ направила је велики продор у продаји безалкохолних пића у централној Европи. Извози у 20 земаља и има 11 производних постројења и запошљава око 2.400 радника. На свом сајту јуче су већ објавили и инфромацију о новом пословном потезу у Србији и списак и фотографије нових производа из погона „Књаз Милоша” које планирају да уврсте у своју понуду.

Аутор: Ивана Албуновић – Јелица Антељ, Политика.рс

Фото Д. Јевремовић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија има најмању стопу запослености у Европи 11

Србија има најмању стопу запослености у Европи

Kад 29. фебруара 2020. шљакер у котларници, теткица у школи или ко други од сретник/ица …

ПОНОВО ЈЕ ПУKЛА ЦЕВ И ОПЕТ ЈЕ ПОТОП У БЕОГРАДУ! Kола и ТРАФО СТАНИЦА су под водом 12

ПОНОВО ЈЕ ПУKЛА ЦЕВ И ОПЕТ ЈЕ ПОТОП У БЕОГРАДУ! Kола и ТРАФО СТАНИЦА су под водом

Јуче 7 часова јутрос дошло је до пуцања цеви у центру Београда код Kнез Данилове …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *