Србија

Ко је Новак Недић: Секретар Владе и веза са Јањичарима Веље Невоље

Генерални секретар Владе Србије Новак Недић један је од политичких функционера актуелне власти који се годинама у назад доводи у везу са навијачким групама, пре свага Јањичарима које је водио убијени Александар Станковић познатији као Сале Мутави.

Породица Недић дуго година важи за сиву еминенцију фудбалског клуба Партизан. Потпредседник ФК Партизан до 2016. био је познати адвокат Војислав Недић, отац Новака Недића.

Војислав Недић је био и председник Адвокатске коморе Београд а 2010. године лично Александар Вучић је обелоданио његово приступање Српској напредној странци.

Управо та позиција оца, Новаку Недићу је отворила и врата у управи Партизана у којој постаје члан Управног одбора, а затим и у Влади Србије.

Његов долазак у Партизан поклапа се са периодом када је навијачка група Јањичари, коју је предводио осуђени криминалац Александар Станковић, насилно преузела трибине. Станковић познат под надимком Сале Мутави, у међувремену је убијен. Бивши потпредседник ФК Патизан Владимир Вулетић изјавио је да је иза те навијачке групе био Новак Недић.

На питање Нова.рс да прокоментарише ове оптужбе Недић није желео да одговори.

Ко је Новак Недић

Новак Недић је иначе адвокат, који се, како у званичној биографији на сајту Владе пише, бави привредним и кривичним правом.

У Владу Србије долази 2012. године као члан Српске напредне странке. Био је прво заменик генералног секретара Владе Србије Вељка Одаловића. Након што Одаловић одлази у Министарство спољних послаова, позицију генералног секретара Владе Србије преузима Новак Недић. То се дешава у мандату Владе коју је водио Александар Вучић.

Недић је на истој позицији остао до данас.

Он је иначе и члан УО ЈП Службени гласник, као и председник Владине Комисије за спровођење поступака за изборе директора.

Што се тиче ангажмана у спорту ствари стоје мало другачије. У Управном одбору ФК Партизан био је до 2014. године када подноси оставку.

У једном тренутку 2019. учланио се у ФК Црвена звезда а затим се ишчланио под притиском навијача. Исте године је снимљен и у авиону којим је Црвена звезда путовала у Хелсинки на утакмицу квалификација за Лигу шампиона.

Близак однос са Јањичарима

Осуђиваном криминалцу и вођи хулигана Александру Станковићу чак 12 пута је одлагано извршење затворске казне на коју је осуђен јер је управљао групом која је шверцовала дрогу.

Суд је прихватао здраваствена оправданаја иако је Станковић у исто време био на трибинама и учествовао у тучама. Све то се могло видети и у директним телевизијским преносима.

Станковић је убијен 2016. године. Његовој сахрани присуствовао је Новак Недић.

Оно што је додатно запрепастило јавност је скандалозна одлука да се играчи на утакмици појаве у мајицама са ликом Александра Станковића. Од те одлуке управа клуба се оградила.

Бивши потпредседник ФК Партизан Владимир Вулетић у Утиску недеље је рекао да је управо та навијачка група покушала да преузме управу клуба и да је иза тога стајао Новак Недић.

О везама убијеног Станковића и Недића у серији текстова писао је и портал КРИК .

У стрељани са Станковићем и Беливуком

Наиме, Недић је наводно са Станковићем, његовом десном руком Вељком Беливуком, као и припадником Жандармерије Ненадом Вучковићем Вучком увежбавао гађање на војном стрелишту.

Кривичну пријаву против двојице генерала који су им то омогућили поднео је Војни синдикат Србије.

Председник синдиката Новица Антић навео је тада у саопштењу да војно стрелиште користе особе познате јавности под надимцима Вучко, Веља Невоја, Сале Мутави, који су пуцњаву вежбали са све генералним секретаром тадашње Владе Новком Недићем.

Ова кривична пријава је одбачена због несталих доказа.

Како је КРИК писао, у решењу којим је тужилаштво одбацило пријаву синдиката, у панчевачкој касарни постоји 13 безбедносних камера.

Испоставило се да те камере нису биле од помоћи јер снимака није било. Наиме, у тужилаштву су навели да се чувају најдуже два месеца.

Овај портал је писао и да је након убиства Станковића, вођење групе преузео Вељко Беливук који је у међувремену ослобођен оптужби да је помогао у убиству свог пријатеља и сарадника, каратисте Властимира Милошевића.

Беливука бранила адвокатска канцеларија Недић

Један од адвоката који га је бранио на суду је из канцеларије оца Новака Недића.

Тада је Беливука који је тврдио да има приходе од 30.000 динара месечно бранио тим истакнутих адвоката и то: Владан Вукчевић, познат по својим клијентима из гарнитуре ДБ, Дејан Лазаревић, бранилац Дарка Шарића, Добривоје Главонић, бивши истражни и прекршајни судија, Никола Ристовић, као и – Владимир Лучић из адвокатске канцеларије коју води Војислав Недић.

Недић оптуживан и за сексуално узнемиравање

Недић је 2014. постао виновник сексуалне афере. Наиме, како је писао Блиц, функционерка Комисије за хартије од вредности Л. Ј. оптужила је Новака Недића, генералног секретара Владе, за сексуално узнемиравање.

Она је, уочи седнице Владе на којој је требало да буде разрешена, својим сарадницима послала писмо у коме је Недића оптужила за мобинг и сексуално узнемиравање.

Након послатог мејла својим надређенима и колегама, поступак њеног разрешења је обустављен и све се завршило на томе, а Новак Недић је напредовао на место генералног секретара Владе Србије.

Извор: nova.rs

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!