Србија

БГ на води изгубио 2,8 милиона евра, Галерија у минусу 11,5, Кула 3,5 милиона €

Компанија Београд на води је у прошлој години исказала нето губитак од око 2,8 милиона евра, пише Данас. Након две године позитивног пословања ова компанија која је 68 одсто у влансиштву фирме Белграде wатерфронт из Абу Дабија и 32 одсто у власништву Републике Србије, поново се вратила у минус.

Поред тога и два предузећа наменски отворена за градњу две зграде, БW Кула и БW Галерија, такође су забележиле губитак. Галерија је била у минусу 11,5 милиона евра, а Кула 3,5 милиона. Додуше, то је очекивано с обзиром да је Галерија отворена тек ове године, а кула се још гради, пише Данас.

Губитак од 2,8 милиона евра ипак није прави показатељ стања с обзиром да се у грађевинарству приходи од продаје књиже тек када се објекат преда купцу. Капара коју купци плаћају се књижи као примљени аванси. На крају прошле године на рачуну Београда на води стајало је близу 15 милијарди динара или 127 милиона евра. Када ће се они претворити у приходе компаније зависи од тога када ће капарисани станови бити завршени.

У сваком случају прошле године Београд на води је забележио и скоро три пута мање приходе него претходне две године, од свега 3,8 милијарде динара или око 32 милиона евра. Претпрошле године то је износило више од 90 милиона евра.

И мада за државу као сувласника компаније Београд на води ни после седам година од оснивања нема конкретних прихода, осим посредно преко ПДВ-а, пореза на имовину продатих станова и осталих накнада, пошто се добит стално улаже у даљу градњу, новац ипак налази пут ка УАЕ.

До краја ове године доспева на наплату зајам оснивача из Абу Дабија од 25 милиона евра, а поред тога Београд на води има према њему и обавезу од 3,7 милиона евра. Поред тога компанија редовно исплаћује услуге развоја пројекта фирми Еагле хиллс из Абу Дабија. Прошле године је плаћено 4,7 милиона евра, а претпрошле 2,5 милиона. У билансу Београда на води се води обавеза према овој фирми од 13,8 милиона евра.

Архитекта Махмуд Бушатлија истиче да је незахвално подвлачити неку рачуницу када пројекат још није завршен и комерцијализован.

“Пролазни биланс у једној години не мора ништа да значи. Ако су у прошлој години исказани губици, то не значи и губитак на крају пројекта. Можда је нека зграда завршена, а није продата. У овом послу увек постоји временска задршка јер се прво улаже у градњу и опремање, а тек онда се наплаћује од продаје”, напомиње он.

Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!