Наука и Технологија

Плутонов месец зваће се као планета мистера Спока?

ЛОНДОН – “Вулкан” је име које је добило највише гласова у онлајн изјашњавању за назив два мала, недавно откривена Плутонова месеца.

Избор је свакако највише обрадовао фанове “Звезданих стаза”, будући да је Вулкан планета са које потиче један од најпопуларнијих ликова серијала – мистер Спок, научник и први официр свемирског брода “Ентерпрајз”.

Име “Вулкан” је био предлог глумца Вилијема Шатнера, који је у серији тумачио лик капетана Џејмса Т. Кирка.

Како преноси ББЦ, више од 450.000 људи учествовало је у гласању које је организовао Институт Сети из Калифорније који се бави истраживањем порекла живота у свемиру.

Институт је заједно са др Марком Шовалтером, вођом истраживачког тима који је идентификовао два Плутонова месеца, понудио гласачима 21 име.

Тренутно, два мала месеца, откривена 2011. и 2012, носе привремена имена П4 и П5.

Име које је после Вулкана добило највише гласова је Кербер, име троглавог пса-чувара Хадовог подземног царства из грчке митологије.

Оба имена биће поднета Међународној астрономској унији (ИАУ) која има последњу реч по питању назива небеских тела.

ИАУ нема обичај да укључује јавност у доношење својих одлука, тако да је могуће да резултати онлајн гласања буде потпуно занемарени.

Ово тело је 2006. године донело одлуку да Плутону, који је откривен 1930, одузме статус планете и да га сврста у ред патуљастих планета.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!