Свет

Душко и Марко муџахедини у Сирији

Међу босанским “светим ратницима” у Сирији нашла су се и двојица Сарајлија који су прешли на ислам и постали радикални следбеници селефијског покрета

Реч је о Адвану Мијатовићу, који се раније звао Душан и Марку Николићу који је у џихад отишао почетком јануара, након што се претходно у Шведској шеријатски венчао са Сомалијком.

Двадесетак дана касније за њим је кренуо и Адван Душан Мијатовић, сарајевској полицији добро познат по бројним разбојништвима.

Педесетак држављана БиХ, углавном припадника селефијског покрета, ратовали су или се још боре на страни побуњеника у Сирији, где организовано одлазе од средине прошле године.

Премда се о “светим ратницима” у борби против режима сиријског председника Башара ал Асада спекулише месецима, вест о погибији Муаза Шабића из Зенице, коју је прошле седмице објавила Федерална телевизија, и дефинитивно је потврдила да се бе-ха обавештајне агенције суочавају са још једним озбиљним проблемом и да је неопходна хитна реакција.

Позивајући се на обавештајне изворе, ФТВ је навела да добровољци из БиХ у Сирију одлазе преко Турске, добро уходаним каналима, те да су за њихово врбовање задужени вође вехабија Нусрет Имамовић из Горње Маоче и Џевад Голош из Мостара.

Иако је речено, да герилци у рат одлазе уз Имамовићеву финансијску помоћ, те да су се неки међу њима касније прикључили милитантној јединици Ал-Нусра, огранку Ал Каиде у Сирији, званична истрага у БиХ још није покренута, нити су двојица селефијских првака саслушана.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!