Економија

Економске мере владе: Нови талас поскупљења

Шта конкретно за грађане значи повећање стопе ПДВ-а са осам на десет одсто сви ћемо брзо осетити по својим новчаницима, јер би могао да уследи (мањи или већи) талас поскупљења.

Наиме, у групи производа за које се увећава ПДВ налазе се, између осталог, многе основне животне намирнице које хтели – не хтели, сви грађани морају да купују. И то сваког дана. Ту су хлеб и пекарски производи, млеко и млечни производи, шећер, уље, брашно, воће и поврће, месо, јаја…

Уколико закони тржишта буду деловали и произвођачи и трговци не искористе прилику, основне животне намирнице не би требало драстично да поскупе. Међутим, треба подсетити да пре годину дана, када је виша стопа ПДВ-а са 18 процената повећана на 20, на нашем високомонополизованом тржишту није било артикла чија цена није увећана. И то не само за два одсто, већ знатно више од тога. Без обзира на то, процена нашег министра финансија је да ће уследити више него скромна поскупљења. Очекивање Лазара Крстића је да ће потрошачка корпа, која сада вреди око 65.000 динара, бити скупља за свега 450 динара.

Који од ова два сценарија ће уследити, нико се не усуђује да прогнозира. Став економиста је да, уколико се поштује основна економска логика, свако повећање цена намирница веће од два одсто нема реално утемељење. Тако економиста Горан Николић не очекује драстична поскупљења.

– Укупан раст свих цена не би требало да буде већи од 0,7 или једног процента и то је веома близу пројекције коју је дао министар финансија. Значи, то неће бити велики макроекономски шок. Али, у нашој ситуацији ће свакако бити удар на стандард сваког појединачног грађана, јер уколико су ту основне животне намирнице, њих једноставно не можете престати да купујете – наводи Николић. Са друге стране, додаје он, постоји низ фактора који би могли да буду својеврсна брана поскупљењима.

– Ми већ дуго имамо веома ниску тражњу, потрошња је слаба и промет у трговинама нам из године у годину опада. У таквој ситуацији није лако подизати цене – закључује Николић.

Трговци и произвођачи углавном не желе јавно да говоре о повећању цена, и једино што су јуче могли да нам кажу јесте да ће „до одређених корекција морати да дође”. Зато сада у потрошачким организацијама страхују да ће произвођачи, кроз увећање малопродајних цена, поново сав терет прелити на крајње купце.

– Плашим се да ће ова мера бити удар на стандард свих потрошача у Србији и да ће додатно оптеретити сваки кућни буџет. Без обзира што влада очекује увећање вредности потрошачке корпе за свега 450 динара, ја мислим да ће бити много више, јер страхујем да ће многи искористити прилику. Али, уколико је ово једини могући начин да се у будућности поправи стандард грађана и изађе из кризе, ми то подржавамо – наводи Вера Вида, председница Центра потрошача Србије.

 
С. Деспотовић
Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!