Друштво

Од сутра штрајкују и авиомеханичари!

Београд — Синдикат авиомеханичара Србије најавио је за сутра једночасовни штрајк упозорења.

Они ће изразити незадовољство јер су, како тврде, запостављени у преговорима у вези са закључивањем колективног уговора, као и због тога што им плате нису повећаване од 2005. године.

Председник синдиката Славољуб Кљајић каже да ће штрајк упозорења бити одржан у кругу предузећа Јат техника, од 10 до 11 сати, и да су “представници синдиката принуђени на такав корак јер руководство Јат технике није имало слуха за њих годинама уназад”

“Као репрезентативан синдикат смо дискриминисани и избегавана је свака комуникација у смислу свих наших проблема и сазнања да би требало нешто да се промени. Плате уопште нису повећаване од 2005. године када смо издвојени из Јата , а посао се увећава и сматрамо да ако се посао увећава, морала би да се увећа и маса пара за коју радимо”, навео је он. 

Кљајић је навео да од 2005. године није било никаквог повећања плата и да се тај синдикат, који има око 260 чланова, одлучио за штрајк упозорења да би се неко огласио и нашао времена за њихове захтеве. 

“Ако не, предузећемо и радикалније мере, што мислим да не би било добро, ни за нас, ни за државу, ни за послодавца”, рекао је Кљајић наводећи да се ипак, пре свега, води рачуна о безбедности путника. 

Основни захтеви синдиката су, како је рекао, да се “успостави нормална комуникација између директора и одговорних”, мислећи на ресорно министарство и Владу, као и да се измени, односно дефинише члан 74 колективног уговора у делу који се односи на повећање плата, имајући у виду да посао авиомеханичара спада у најодговорније послове. Он је објаснио да је тај синдикат тражи повећање два коефицијента у односу на садашња примања, а да је вредност коефицијента 14.100 динара. 

Просечна плата авиомеханичара је око 70.000 динара, навео је Кљајић. 

Марко Цветић, из истог синдиката, рекао је и да је нови колективни уговор донет, а да је синдикат био искључен из преговора о томе. Такође је рекао да запослени у сектору одржавања сваког месеца добијају мање плате. Представници синдиката указали су они носиоци дозвола на основу којих је фирма добила све потребне сертификате, па самим тим сматрају и да им припадају и веће плате. 

На питање новинара зашто су се сада одлучили на штрајк упозорења, представници синдиката рекли су да су то хтели још пре два месеца, али да их је директор замолио да то не чине тада, као и да сутрашњи најављени штрајк упозорења од сат времена нема политичку позадину. 

Упитани о начину сарадње са “Ер Србијом”, Цветић је рекао запослени Јат технике раде посао одржавања три типа авиона националног авиопревозника, али да не знају какви су планови за будућност.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!