Адвокати у Србији сутра у штрајку упозорења због спорних ставова Врховног касационог суда

Адвокати у Србији сутра у штрајку упозорења због спорних ставова Врховног касационог суда

Адвокати у Србији сутра ће у свим предметима без изузетка ступити у једнодневни штрајк због спорних ставова Врховног касационог суда (ВКС) у вези са са трошковима обраде банкарских кредита и наплате премије осигурања.
Наиме, Управни одбор Адвокатске коморе Србије (АКС) одлучио је данас да се сутра организује се једнодневна обустава рада, тако да адвокати Србије неће поступати у поступцима пред судовима и другим органима, без изузетка – што се односи на све поступке, укључујући и тзв. притворске предмете, поступке према малолетницима и поступке по привременим мерама, наводи се у одлуци АКС достављеној медијима.
„У току обуставе рада адвокати могу да сачињавају писмене поднеске који су везани за рок и у ситуацији када би странка изгубила право на подношење правног средства или би јој била нанета ненадокнадива штета“, наводи се у одлуци и додаје да Комора треба да путем медија обавестити грађане о обустави рада и последицама, „уз информацију да јединог кривца за обуставу могу наћи у Врховном касационом суду“.
У образложењу одлуке се подсећа да је тај суд 16. септембра на седници Грађанског одељења усвојио Допуну правног става о дозвољености уговарања трошкова кредита и Правни став о дозвољености уговарања премија осигурања, као обавезе корисника, код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита (НКОСК).
Обуставом рада адвокати Србије изражавају најоштрије противљење овим ставовима којима се, како сматрају, на директан начин „нарушава правна сигурност грађана Србије и мења досадашња судска пракса наших судова“, те се уводе решења која погодују банкарском сектору, а на штету грађана.
АКС сматра да је донети правни став да је правно ваљана одредба уговора о кредиту којом се корисник кредита обавезује да плати банци премију осигурања код НКОСК у директној супротности са досадашњом неспорном праксом свих судова у Србији укључујући и ВКС, те да би примена оваквог става довела до губитка спорова на штету грађана, а у корист банака.
Такође је мишљења да допуна става Грађанског одељења ВКС о дозвољености уговарања трошкова кредита, без обавезе банке да посебно доказује структуру трошкова, доводи до повлашћеног положаја банака у односу на остале привредне субјекте, а на штету грађана.
„Оваквим поступањем највиша судска инстанца у Србији ставила се на страну економских интереса пословно-банкарских центара моћи и изражава своју сумњу у независно поступање ВКС у конкретном случају“, наводи се у образложењу одлуке АКС.
Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Држите се бандо лоповска што даље од "наменске" да и вас не би вадили из Дунава!

Држите се бандо лоповска што даље од “наменске” да и вас не би вадили из Дунава!

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија није заинтересована за продају фабрике наменске индустрије …

Саливен: Вучић преко брата повезан са групацијама које имају упориште у организованом криминалу

Саливен: Вучић преко брата повезан са групацијама које имају упориште у организованом криминалу

Вучић проницљиво користи Русију у сукобу са Западом. Русији прича једну причу, а Западу другу, …

2 Коментара

  1. I sada će opet AV da stornira tu odluku VKS. U ovoj banana državici vlast najviše strepi od štrajkova advokata i taksista.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *