Здравље

Срце и тумори пуне болничке кревете

У болницама за годину дана лечено више од милион пацијената. Један болесник у просеку лежао по 8,4 дана, у болесничким креветима било више жена него мушкараца

У 128 здравствених установа за болничко лечење у Србији у сваком тренутку лежи 30.000 пацијената! А, у болничку постељу најчешће стижу због болести крвотока, тумора и обољења органа за дисање и варење. Сви заједно у 40 општих болница, 14 клиника, шест клиничко-болничких и четири клиничка центра годишње одлеже чак 12 милиона болничких дана!

Евиденција Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” показује да су за годину дана болнички лечена укупно 1.059.872 пацијента. Сваки је, у просеку, у болничкој соби провео по 8,4 дана. У болесничким креветима је било више жена (575.435), него мушкараца (484.437).

Преглед најчешћих дијагноза болнички лечених пацијената буквално пресликава “мапу” најзаступљенијих обољења међу становницима Србије, а на убедљивом првом месту су болести срца и крвних судова.

– Од свих болести крвотока најчешћа је коронарна болест, која се испољава на више начина, а најтежи је инфаркт – каже за “Новости” др Арсен Ристић, из Клинике за кардиологију КЦС. – То је, управо, и стање због којег се срчани болесници најчешће примају у болницу. Око 40 одсто њих дође већ са акутним инфарктом, а 60 одсто на време, кад још могу да се санирају компликације. Тако смо прошле године овде збринули 3.000 пацијената са запушеним артеријама, код 1.500 је урађена реваскуларизација миокарда.

Лекаре више и не чуди стално повећање броја пацијената за болничко лечење, јер у Србији сваки други одрасли становник има неку хроничну болест. Они се, у већем броју случајева, ипак, санирају амбулантно. Тако је само на примарном нивоу здравствене заштите, за годину дана забележено 4,2 милиона посета лекарима. Највише због болести органа за дисање, крвотока и мишићно-коштаног система.

– Од свих акутних стања због којих се долази лекару најчешћа су респираторна обољења, због којих медицинску помоћ тражи 60 до 70 одсто свих пацијената – каже др Миодраг Вукчевић, пулмолог у КБЦ “Бежанијска коса”.

ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ЗА ИСХРАНУ 

У РФЗО кажу да се из здравствене касе сваког дана само за исхрану пацијената на болничком лечењу одваја шест милиона динара, или 200 динара по пацијенту. То је на годишњем нивоу издатак од 2,2 милијарде динара.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!