fbpx

Саветници кроје судбину Комерцијалне банке

0
(0)

У петак ће се обелоданити ужи избор саветника за приватизацију највеће државне банке. Консултанти утврђују метод продаје. Држава идуће недеље треба да докапитализује банку

ИМЕНА консултантских кућа који ће се наћи у ужем избору за приватизационог саветника за Комерцијалну банку биће, како „Новости“ сазнају познати у петак.

Процес приватизације државног пакета акција у Комерцијалној банци води Агенција за осигурање депозита, којој је то законска надлежност. Како је „Новостима“ потврђено у овој институцији, за посао утврђивања метода продаје највеће државне банке у Србији, јавило се више кандидата.

РАСТ Комерцијална банка је објавила у четвртак да је у 2011. години остварила добит од скоро четири милијарде динара (3.95 милијарди), односно 40 милиона евра, што значи да наставља тренд успешног пословања. Како се наводи у финансијском извештају, после извршене ревизије, укупна имовина те банке се прошле године повећала за 19,6 милијарди динара, на 275,5 милијарди динара. Док је укупни капитал банке током прошле године повећан за 3,2 милијарде динара, на 44,3 милијарде динара.

– Изјаве о заинтересованости доставило је 15 реномираних финансијских институција и консултантских кућа – истичу у Агенцији. – Не постоји дефинисан рок за избор саветника. У овој фази су достављене изјаве о заинтересовасности за учешће у поступку, а кандидати који уђу у ужи избор ће бити позвани да доставе своје понуде, након што се донесе одлука о ужем избору кандидата за даљи поступак.

У Агенцији истичу да ће један од задатака изабраног финансијског саветника бити да изврши анализу тржишта и банке, на основу чега ће акционарима предложити најбољу опцију за будућност банке.

Приватизација државног пакета у банци је специфична, пошто је потребна и посебна дозвола НБС за власништво над више од пет одсто капитала. На питање да ли је већ одређен начин на који ће се ова приватизација обавити, или све зависи од препоруке приватизационог саветника, у Агенцији кратко одговарају: „Изабрани саветник ће акционарима предложити најповољнији метод продаје.“

Подсетимо, држава идуће недеље треба да докапитализује Комерцијалну банку са 102 милиона евра, чиме би задржала већинско власништво, и самим тим, остварила већи приход од будуће приватизације.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Каквим ли лудајама тебе кљукају?! Која бре економија и шта ти уопште знаш о економији коју су УНИШТИО!

5 (2) У првом кварталу ове године, Србија је најбрже растућа економија Европе, изјавио је …

Србија: Расту дефицит и јавни дуг

5 (2) Минус у државној каси и јавни дуг повећани су за четири месеца, закључно …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *