Хроника

БУДАЛИЗАМ: Вучићев режим уместо да прода сва службена возила основао комисију која ће да издаје дозволе за коришћење?!

БEOГРAД – Kомисиjа Владе Србиjе одобраваће употребу службеног возила наjдуже на годину дана оним државним органима и агенциjама коjе, према Уредби о начину коришћења службених возила Републике, немаjу право на њихово стално коришћење.

Tом Уредбом, коjа jе данас обjављена на саjту Владе, право на службено возило високе класе на сталном коришћењу имаjу председник Републике, председник Народне скупштине, председник и потпредседници владе, министри, председник Уставног суда и председник Врховног касационог суда.

Влада jе усвоjила уредбу 1. маjа и ступа на снагу осмог дана од обjављивања у Службеном гласнику.
Oвим документом се уређуjе начин коришћења службених возила чиjи су корисници државни органи и jавне агенциjе, а она се примењуjе и на службена возила коjа су поверена на управљање Управи за заjедничке послове републичких органа.

Уредба се не примењуjе на службена возила чиjи су корисници министарство надлежно за послове одбране и Воjска Србиjе, министарство надлежно за спољне послове, министарство надлежно за унутрашње послове, орган државне управе надлежан за извршење кривичних санкциjа и службе безбедности.

Према овом документу, службена возила су путнички аутомобили, мини-ван возила, комби возила, аутобуси, минибуси и теретна моторна возила, могу се користити за обављање послова и задатака из делокруга државних органа и jавних агенциjа.

Возила се користе за службене потребе на териториjи Србиjе, као и изузетно за службено путовање у иностранство, на основу акта органа надлежног за одобрење службеног путовања у иностранство.

Kомисиjа, коjу образуjе влада, одобрава употребу службених возила за сваки државни орган, односно jавну агенциjу, тако што утврђуjе њихов броj, класу и намену, наводи се у Уредби, и додаjе да рок важења одобрења не може бити дужи од годину дана.

Kомисиjа може одобрити употребу службеног возила са возачем за потребе: потпредседника Народне скупштине, државних секретара, генералног секретара Народне скупштине и његових заменика, генералног секретара председника Републике и његових заменика, генералног секретара владе и његових заменика, директора посебних организациjа и њихових заменика и директора органа у саставу министарстава.

Mоже се, такође, одобрити и за потребе: судиjа Уставног суда, Републичког jавног тужиоца, Републичког jавног правобраниоца, председника Управног суда, председника Привредног апелационог суда, председника Прекршаjног апелационог суда, заштитника грађана и председника Савета Државне ревизорске институциjе, повереника за информациjе од jавног значаjа и заштиту података о личности, повереника за заштиту равноправности, директора Aгенциjе за борбу против корупциjе и директора jавних агенциjа.

Употреба наjвише три возила средње или ниже класе са возачем може се одобрити за потребе службе Народне скупштине, Генералног секретариjата владе, Kабинета председника Републике, Kабинета председника Народне скупштине и Kабинета председника владе.

Употреба наjвише два возила средње или ниже класе са возачем може се одобрити за потребе кабинета потпредседника владе.
Jедно службено возило средње или ниже класе са возачем може се одобрити за потребе кабинета министара, за потребе посебних организациjа, служби Владе, стручних служби управних округа и за потребе jавних агенциjа.

Употреба службених возила може се одобрити органима државне управе, правосудним и другим државним органима ради обављања оних послова и задатака за коjе jе неопходна употреба одговараjућег возила (за потребе инспекциjског и другог надзора, за потребе спровођења истражног поступка, за службене радње коjе правосудни и други државни органи предузимаjу изван свог седишта, за курирске послове, превоз ствари и слично).

Употреба службених возила средње или ниже класе може се изузетно одобрити за потребе службеног путовања других именованих и постављених лица у државним органима и лица на руководећим местима у jавним агенциjама.
У Уредби такође пише да су они коjи возе службена возила дужни да се придржаваjу саобраћаjних и других прописа коjи се односе на коришћење и одржавање возила.

Возач и друге особе коjе управљаjу службеним возилима су дужни да одбиjу захтев коjим им се налаже кршење саобраћаjних прописа или употреба службеног возила супротно одредбама уредбе и да сваки такав налог приjави непосредно претпостављеном руководиоцу.

Возач службеног возила у обавези jе да, по окончању превоза, службено возило врати на место одређено за паркирање службених возила и преда кључеве возила овлашћеном лицу.

Изузетно, ако потреба посла захтева и ако добиjе претходну сагласност овлашћеног лица возач службеног возила ниjе у обавези да службено возило врати на место одређено за паркирање службених возила.

Државни органи и jавне агенциjе дужни су да у року од седам дана од дана ступања на снагу ове уредбе, Генералном секретариjату Владе доставе у писаном облику податке о броjу и врсти службених возила у своjини Републике чиjи су корисници, односно носиоци права коришћења, као и податке о броjу и врсти возила коjа се код њих налазе по другом основу, са подацима о типу возила, кубикажи, сврси коришћења, старости, употребљивости, трошковима редовног и ванредног одржавања у протекле две године…

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!